Končni cilj je Tokio 2020

Slovenska kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman je na nedavnih evropskih igrah v Minsku v enojcu osvojila četrto mesto na 200-metrski in sedmo na 500-metrski razdalji. Z rezultati je Primorka zadovoljna, a tisto, za kar gara že celo sezono, je svetovno prvenstvo, ki bo med 21. in 25. avgustom v madžarskem Szegedu. V športnem uredništvu smo mlado kajakašico izbrali za športnico meseca na Primorskem.

Anja  Osterman, četrta na 200 metrov na evropskih igrah v 
Minsku Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Anja Osterman, četrta na 200 metrov na evropskih igrah v Minsku Foto: Kajakaška zveza Slovenije

KOPER > 26-letna Anja Osterman napreduje iz leta v leto. Krivulja rezultatov se je, po tem, ko jo je leta 2016 kot trener prevzel Stjepan Janić, strmo dvignila. Skupaj s Špelo Ponomarenko Janić tvorita odličen dvojec, vedno bolje pa gre Ostermanovi tudi v enojcu. Letos sta Primorki v svoje vitrine pospravili že kar nekaj medalj, kot poudarja Ostermanova, pa bo ključno svetovno prvenstvo, kjer bodo delili kvote za olimpijski nastop prihodnje leto na Japonskem.

Pred nedavnim ste se vrnili z evropskih iger v Minsku. Ste zadovoljni z rezultati?

“Sem. Še preden sem se odpravila v Belorusijo, sem si zastavila cilj, da se uvrstim v finale na 200 in 500 metrov. Morda bi lahko na 500-metrski razdalji odveslala bolje, a ni šlo. Sem se pa potem zbrala za 200-metrsko preizkušnjo in osvojila odlično četrto mesto.”

“Je kaj grenkega priokusa ob vendarle nehvaležnem četrtem mestu?

“Že ko sem preletela štartno listo finala, sem vedela, da bo zelo zahtevno. Kljub temu sem dala vse od sebe. Tudi ko sem prišla v cilj in se ozrla okrog sebe, sem vedela, da sem četrta. Grenkega priokusa ni, saj je tak dosežek na evropskih igrah v zares močni konkurenci odličen.”

Vsako leto dosegate večje uspehe. Čemu pripisujete zasluge za preboj med najboljše v zadnjih letih?

“Zagotovo ekipa, ki jo tvorita še Stjepan Janić, moj trener, in partnerica v čolnu Špela Ponomarenko Janić. Če se jima ne bi priključila oktobra leta 2016, takih rezultatov ne bi dosegala. Onadva sta kamenček v mozaiku, ki mi je pred leti manjkal.”

Prav s Špelo letos v svetovnem pokalu dosegata odlične rezultate. Medalje sta osvajali tako v Poznanu kot tudi Duisburgu. Ste ponosni na te rezultate?

“Nedvomno. Ko se je trener pred dvema letoma odločil, da bova tekmovali v dvojcu, veliko zadev ni bilo idealnih. A sva zaupali njegovi presoji in že na prvi tekmi svetovnega pokala osvojili bronasto medaljo. Potem sva bili srebrni na evropskem in na svetovnem prvenstvu. Sledilo je leto 2018 in nosečnost Špele, tako da v dvojcu nisva veslali. Letos pa se ponovno vračava in osvajava medalje. Kljub temu je še nekaj napak za odpraviti, a upava, da nama bo do svetovnega prvenstva uspelo tudi to.”

Bliža se svetovno prvenstvo na Madžarskem. Kakšni so cilji?

“Prav svetovno prvenstvo je vrh letošnje sezone. Formo načrtujeva tako, da bova tja prišli najbolje pripravljeni. Želje so zagotovo olimpijske vstopnice, a teh ni veliko, zgolj šest. Če bova veslali, tako kot znava, nama lahko uspe.”

Bi bil že samo nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Tokiu izpolnitev tekmovalnih sanj?

“Olimpijske igre so cilj vsakega športnika. Zame bi bila izpolnitev sanj osvojitev olimpijske medalje, ki si jo s Špelo in Stjepanom tako močno želimo.”


Najbolj brano