Na začetku je bila “preveč mediteranska”

Na dvorišču Muzeja filmskih igralcev v Divači so v petek tradicionalno prireditev Poklon na rojstni dan Ite Rine priredili v čast Mirandi Caharija, gledališki, filmski in televizijski igralki.

Z igralko Mirando Caharija (desno) se je pogovarjala povezovalka prireditve Nada Vodušek.  Foto: Samanta Coraci
Z igralko Mirando Caharija (desno) se je pogovarjala povezovalka prireditve Nada Vodušek.  Foto: Samanta Coraci

DIVAČA > “Miranda Caharija, ki je vse življenje delala v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, prav tako pa snemala filme v Italiji, Hrvaški in Sloveniji, je ena tistih oseb, ki z igralskim ustvarjanjem negujejo odprtost sobivanja različnih kultur, zato se danes poklanjamo njej,” je na petkovi prireditvi v pozdravnem nagovoru dejal Ivan Nedoh, direktor Slovenske kinoteke.

Ljubezen do igranja je začutila kot otrok

Miranda Caharija se je rodila leta 1942 v Križu nad Trstom. Kasneje se je skupaj z družino preselila v Nabrežino, kjer živi še danes. Igra se je vanjo vpisala zgodaj, že kot otrok je začutila, da bo igranje zaznamovalo njeno življenje. Po končani osnovni šoli se je vpisala v tržaško gledališko šolo, stalna članica profesionalnega ansambla Slovenskega stalnega gledališča v Trstu pa je postala že pri rosnih 18 letih. Tam je od samega začetka igrala velike vloge, bila je denimo Shakespearova Ofelija.

Miranda Caharija

igralka

“Pišite scenarije za ženske! Pišite velike vloge za ženske!”

Po zaključku srednje šole ni nadaljevala študija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, temveč je igralsko znanje nadgrajevala v triletnem igralskem in baletnem tečaju znotraj tržaškega gledališča.

Na dvorišču Škrateljnove domačije so predstavili tudi ob tej priložnosti izdano knjižico Poklon Mirandi Caharija, ki sta jo pripravili Špela Čižman in Jasmina Šepetavc. izdala pa Slovenska kinoteka. Prireditev je povezovala Nada Vodušek, z glasbo je dogodek popestril Kvartet Saxibille, zbrane goste pa je pozdravila tudi divaška županja Alenka Štrucl Dovgan.

Večplastne vloge

Na odru je Miranda Caharija oblikovala več kot 160 različnih vlog; najprej v otroških in mladinskih uprizoritvah, pozneje pa v klasičnih in sodobnih komedijah ter v zahtevnejših dramskih delih. Nastopala je tudi v operah, operetah in baletnih predstavah.

V filmu je prvič nastopila leta 1965 - v Po isti poti se ne vračaj režiserja Jožeta Babiča je igrala uporniško dekle Lenko, ki se zaljubi v sezonskega delavca Abdula; tega je upodobil znan jugoslovanski igralec Ljubiša Samardžić.

“Na prvem snemanju so mi rekli, da sem preveč mediteranska, zato so mi posvetlili lase,” se spominja. “Snemanje je potekalo mirno. Z Babičem sem se poznala, čeprav je bil na odru zelo strog in so večkrat tekle solze. Pri filmu pa ni bilo veliko napotkov, rekel je, naj bom preprosto jaz.”

V slovenski filmski zgodovini je “malo takih ženskih likov, ki niso bile ponižane, trpeče matere ali ki niso bile kaznovane za svojo emancipacijo,” je dejala Nada Vodušek. Za filmsko kariero Mirande Caharija so značilni večplastni ženski liki, svojo najprepoznavnejšo vlogo je ustvarila v filmu Eva (1983) v režiji Francija Slaka, ki so ga v petek po slovesnosti predvajali v Divači. “Vloga Eve je nenavadna, saj je po eni strani zelo močna, samostojna, ženska s kariero, po drugi strani pa krhka - take kot smo ženske,” je še dejala Miranda Caharija. In dodala poziv: “Pišite scenarije za ženske! Pišite velike vloge za ženske!”  


Najbolj brano