Ustvarjalno in sproščeno

Po dveh desetletjih ostajajo eksperimentalnost, ustvarjalnost na različnih področjih in sproščenost še vedno zaščitni znaki festivala Sajeta, ki so ga letos razširili na ves teden in na več prizorišč. Med ostalimi so tokrat presenetili domačini iz Jazz Punt Big Banda, ki so odlično odigrali komade legendarnih začetnikov elektronske glasbe Kraftwerk.

Jazz Punt Big Band je naštudiral legendarne nemške začetnike elektronske glasbe Kraftwerk. Foto: Neva Blazetič
Jazz Punt Big Band je naštudiral legendarne nemške začetnike elektronske glasbe Kraftwerk. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Ob obletnici Sajete smo gostom ponudili najbogatejši program doslej. Morda bomo v prihodnje razmišljali o rahlo spremenjenem konceptu, toda o tem je še preuranjeno govoriti,“ nam je povedal dolgoletni organizator iz Zveze Mink Janez Leban. Festival je na Sotočje privabljal zvedave poslušalce, ki so se pripravljeni poglabljati tudi v zahtevnejša glasbena sporočila, morda ne pisana za prav vsako uho. Mladež se je udeleževala kreativnih delavnic, organizirali so več debat, med drugim tudi o tem, kaj pomenijo obletnice in kakšno sporočilo je v vseh letih prinašala Sajeta.

Rad ima “nemogoče” projekte

Festival bodo zaključili z današnjim koncertom Colina Bendersa, znanega po nagnjenosti k zahtevnim, skoraj nemogočim projektom. Najnovejši je elektronski plesni projekt, ki ga je v celoti ustvaril na modularnih sintesajzerjih. Trenutno dela na zelo pričakovanem EP-ju, ki bo predstavil niz njegovih najbolj priljubljenih elektronskih “jamov”. Pod imenom Kyteman se je pojavil leta 2009, ko je sproduciral hip-hop album The Hermit Sessions. Takrat je ustanovil tudi zasedbo The Kyteman Orchestra, ki je prerasla v kultno, spektakularno živo atrakcijo in včasih na odru združevala tudi po 80 članov.

Pred njim bo med ostalimi razveselil sopotnik Sajete, bobnar, tolkalec, skladatelj in pedagog Zlatko Kaučič, z Impro Projektom. Z vznesenostjo in briško trmo staplja in združuje različne pristope in ne pozna mej ne znotraj glasbe ne v sami umetnosti. “Z glasbo pripoveduje zgodbe, poje pesmi, riše slike, klesa kipe, pleše balet. Vse, kar mu pride pod roke, mu služi za novo zvočno skulpturo,” so njegovo delo opisali organizatorji.

Poustvarja zvoke iz narave

Na Sotočju smo srečali glasbenika in skladatelja Boštjana Perovška, ki je v Kinogledališču v četrtek predstavil zvočno instalacijo. “Na Sajeti sem pogosto, večkrat tudi s skupino Saeta. Posvečam se bioakustični glasbi, zanimajo me zvoki insektov, pri čemer sodelujem z biologi. Hkrati me intrigira zvok civilizacije, denimo v železarnah, rudnikih, šum avtomobilov. Ustvarjam minimalistične kompozicije,” pravi. Njegov bogati opus bioakustike je bil leta 2013 kronan z vinilno ploščo Bio, Industrial Acoustica (green). Na Sajeti se je predstavil v duetu z mlajšim nemškim bobnarjem in tolkalcem Emilom Grossom.

Profesor glasbe in tolkalec Jože Bogolin kot poslušalec rad prihaja na Sajeto, ker ponuja širok spekter glasbe: “Program je žanrsko različen, povezuje domače in tuje ustvarjalce, ki vedno presenečajo. Skoraj vsak lahko najde nekaj zase.”


Najbolj brano