Eurofest je ponovno združil mlade

Mednarodni rokometni festival Eurofest že 27. leto zapored povezuje mlade z vseh koncev sveta. Ne gre samo za športno prireditev, ampak je v ospredju spoznavanje, druženje in tkanje novih prijateljstev. Koper te dni diha s festivalom, ki je poživil ulice mestnega jedra. Zastor nad festivalom bo padel jutri zvečer z zaključno slovesnostjo.

Že samo sprehod po ulicah koprskega mestnega jedra daje slutiti, da se te dni veliko dogaja. Utrip najbolj množičnega rokometnega festivala v Sloveniji so občutili prav vsi. Mladi, ki te dni pohajkujejo po ulicah in se v rokometnih dvobojih preizkušajo na številnih igriščih, so prešerno razposajeni. Zabava, vzkliki, navijanje, veselje, pa tudi številna razočaranja - vse to lahko mimoidoči začutijo na koprskih ulicah, kjer se v teh dneh mudi približno 3400 udeležencev Eurofesta.

“Veseli smo, da se je znova odzvalo ogromno ekip. To je zagotovo dokaz, da Eurofest v Kopru postavlja nove standarde. Tekmovanje poteka - kljub nekaj manjšim težavam - natanko tako, kot smo si zamislili. Spektakularna je bila predvsem otvoritvena slovesnost v sredo,” je s potekom rokometnega festivala, na katerem letos sodeluje več kot 200 ekip, zadovoljen organizator in idejni oče Tone Barič. Poudarja, da je Eurofest v marsičem poseben: “Glede na to, koliko dela je z organizacijo takega tekmovanja, bi kdo morda že odnehal. Morda bi tudi sam, če ne bi bil trener in mi rokomet ne bi toliko pomenil. A Eurofest je poseben tudi v tem, ker ne dela razlik. Tukaj smo vsi enaki, ne glede na vero, raso ali spol. In to me veseli.”

Zabava in tekmovanje

Kljub temu da gre za rokometni festival, kjer je tekmovalnost nedvomno prisotna, je glavno vodilo druženje. Cheng, ki prihaja iz Tajvana, je navdušen nad Eurofestom. “V Kopru je zelo lepo. Sem smo prišli tekmovat, a se tudi zabavat. Celotna prireditev je na vrhunskem nivoju, rokometne tekme so polne tekmovalnega naboja. Kljub temu pa sem najraje na plaži, kjer uživam v sončnem vremenu,” je povedal mladi Tajvanec.

Številni udeleženci letos prihajajo iz 20 držav sveta. Novinki sta Makedonija in Savdska Arabija. Ponovno pa je precej skandinavskih držav, ki vselej pripeljejo veliko število ekip. Alva, dekle iz mesta Mölndal, ki leži na švedski zahodni obali, nam je priznala, da je komaj čakala na Eurofest: “Najbolj mi je všeč to, da spoznavaš različne ljudi in njihove kulture. Poleg tega Koper leži ob morju. Nedvomno se bomo še vrnili.”

Prelepa kulisa na Titovem trgu

Na poti proti plaži smo srečali ekipo iz francoskega Lorienta. “Lani smo se turnirja udeležili prvič, in sicer z eno ekipo, letos jih imamo tri. Ponovno smo se odločili za prihod v Slovenijo, saj je izkušnja nepozabna. Ne gre samo za rokomet, ampak predvsem za zabavo. S svojimi nastopi smo končali, tako da se bomo rade volje odpravili na morje. Vsi otroci so nad dogodkom navdušeni, to pa je tudi cilj Eurofesta,” je povedal trener Thomas.

Festival je na sredini otvoritveni slovesnosti na Titovem trgu, kjer je letos novost novo zunanje igrišče, zaživel v vsem svojem sijaju. “Kljub temu da smo se bali vremenske napovedi in da nam jo je nekaj ur pred otvoritveno slovesnostjo zagodel veter, smo vse izpeljali. Mladi so bili nad otvoritvijo na Titovem trgu navdušeni. Dejstvo je, da takega igrišča v mestnem jedru, ki poskrbi za neverjetno kuliso, ni nikjer drugje,” je o novem zunanjem igrišču povedal Barič.

Novost pa je tudi predstavitvena tekma rokometa na vozičkih, ki jo bo danes zvečer gostilo osrednje igrišče na Ukmarjevem trgu. Tekma bo med člani slovenske ekipe. Prisotni bodo tudi nekateri vrhunski rokometaši in rokometašice. V minulih dneh pa so se lahko predvsem mladi, pa tudi njihovi trenerji, zabavali ob različnih aktivnostih, kot so denimo karaoke, izbirali pa so tudi miss in mistra Eurofesta.

Ob povečanem turističnem obisku so na svoj račun prišli tudi lokalni ponudniki. Blaž iz kavarne Triglav nam je zaupal, da se mladi radi ustavijo v mestnih kavarnah in slaščičarnah. “Ulice so polne mladih športnikov, ki kljub vročini igrajo tekme na prostem. Jasno, potem se tudi radi osvežijo s kakšnim sladoledom ali hladno pijačo. Obiska, kot ga imamo v tem delu leta, bi si želeli vseskozi.”

27. Eurofest bodo udeleženci sklenili z zaključno slovesnostjo in podelitvijo nagrad, ki bosta jutri ob 20.30 uri na osrednjem prizorišču.


Najbolj brano