Zaradi toče ob celotno letino

Toča, ki je v sredo pozno popoldne klestila po Krasu, je najbolj prizadela Škrbino. Tam je škoda na kmetijskih pridelkih stoodstotna, so včeraj ocenili kmetijski svetovalci. Včeraj so si posledice toče že ogledali tudi v drugih vaseh. Vsem prizadetim vinogradnikom pa strokovnjaki po toči svetujejo škropljenje, da zaščitijo trte za prihodnjo sezono.

Največ škode je toča povzročila  v Škrbini v vinogradih z latniki. Ti 
so zdaj skoraj povsem goli.  Foto: Marjan Colja
Največ škode je toča povzročila v Škrbini v vinogradih z latniki. Ti so zdaj skoraj povsem goli.  Foto: Marjan Colja

ŠKRBINA, KRAS > “Toča je povsem uničila letošnjo letino na njivah in v vinogradih. V dobrih desetih minutah je povsem pobelila tla. Vinograde imamo na štirih lokacijah in povsod je škoda stoodstotna,” je povedal Bogdan Cotič iz Buntove kmetije v Škrbini, ki ima poleg hektarja vinogradov tudi poldrugi hektar njiv, na katerih pridelujejo zelenjavo. V sosednjih vaseh večje škode niso zaznali.

Po toči je potrebno škropiti

Včeraj si je škrbinske vinograde ogledala tudi Majda Brdnik, svetovalka specialistka za vinogradništvo iz sežanske enote novogoriškega Kmetijsko-gozdarskega zavoda. Toča je prizadela približno deset hektarjev vinogradov v bližini vasi Škrbina, je ugotovila. “V nekaterih bo sicer mogoče ostalo nekaj grozdja, a večinoma je z letino konec. Zdaj morajo vinogradniki škropiti in zavarovati trto za prihodnje leto,” je pojasnila Brdnikova.

V vinogradih, ki jih ima na Komenskem Vinakras Sežana je bilo škode nekoliko manj. “Na srečo toča ne bo vplivala na naše delovanje. Ocenjujemo, da je na trti ostalo približno 30 odstotkov pridelka,” je povedal direktor zadruge Marjan Colja.

Večina kmetov iz Škrbine pa te sreče ni imela. “Prepričan sem, da se bo škoda poznala še naslednjo leto, saj si trta ne bo povsem opomogla. Kaj takega v sedmih desetletjih nisem videl,” je povedal škrbinski vinar Drago Urdih.

Toča klestila tudi v Ponikvah

Nekoliko manjšo škodo so utrpeli tudi pridelovalci v pasu med vasmi Ponikve, Avber in Gradnje. Milena Štolfa iz Kmetijsko svetovalne Službe Sežana pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica je ocenila, da se škoda giblje med 30 in 80 odstotki, prizadetih pa je približno 15 hektarjev kmetijskih površin. “Najhuje je bilo v Ponikvah, v Avberju je bila škoda nekoliko manjša. Kmetom vedno svetujemo, da vinograde prav za take primere zavarujejo.”

Gre za enega hujših primerov toče v zadnjih štirih desetletjih, huje je bilo le še pred desetimi leti, se spominja Darko Škabar iz Ponikev. Eden od njegovih vinogradov je povsem uničen, v ostalih je toča uničila približno polovico pridelka.


Najbolj brano