Primorci med navijači brez konkurence

Župan občine Idrija Tomaž Vencelj je včeraj iz rok vodstva organizatorjev 26. kolesarske dirke po Sloveniji prejel pokal za njenega najboljšega gostitelja. V najožji izbor med 31 kraji - gostitelji sta se uvrstila še Žalec in Ajdovščina. Zlasti slednja je Idriji tesno dihala za ovratnik. Čeprav je zmagovalni gostitelj samo eden, so organizatorji poudarili, bi si častni naziv zaslužili vsi.

Tomaž Vencelj s pokalom za naj gostitelja dirke po Sloveniji, ob 
njem direktor dirke Bogdan Fink in  predsednica organizatorjev 
Mojca Novak.  Foto: Saša Dragoš
Tomaž Vencelj s pokalom za naj gostitelja dirke po Sloveniji, ob njem direktor dirke Bogdan Fink in predsednica organizatorjev Mojca Novak.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Pokal, ki ga je za najboljšega gostitelja 26. kolesarske dirke po Sloveniji za Idrijo prevzel župan Tomaž Vencelj, je replika 5200 let starega lesenega kolesa z ljubljanskega barja. Je identičen pokalu, ki ga je prejel zmagovalec dirke, italijanski kolesar Diego Ulissi. Zanj se je potegovalo 31 občin, skozi katere je preko 800 kilometrov dolga dirka potekala.

Več kot šport

“Dirka po Sloveniji, ki jo kolesarski klub Adria mobil organizira že 26 let, je prerasla okvirje športne prireditve. S prenosom prek Eurosporta smo slovensko kolesarsko, turistično, gospodarsko in kulturno zgodbo, popeljali v prek 120 držav sveta,” je poudarila predsednica kluba in organizatorjev Mojca Novak.

Kolesarska Idrija se je občinam gostiteljicam na pobudo športnikov, tudi direktorja dirke Bogdana Finka, priključila po več letni odsotnosti. Kolesar Valter Bonča in župan Vencelj sta s številnimi soorganizatorji dala od sebe vse, da sta občino z zaključkom 170 kilometrov dolge etape iz Žalca predstavila v najboljši luči. Ob Žalcu je Idriji ob boku pristala še druga finalistka - občina Ajdovščina. Finaliste so določili glasovi akreditiranih novinarjev in zainteresirana javnost, končnega naj gostitelja pa strokovna žirija.

Primorci ostajajo najboljši navijači

“Ocenjujemo gostoljubje, promocijo, vključevanje društev in lokalne skupnosti, navijaško vzdušje in spodbudo kolesarjenju. Primorci ostajate brez konkurence med navijači, a izkazalo se je vseh 31 krajev. Zato je bil končni izbor naj gostitelja zelo tesen,” je razložila predsednica žirije Ivanka Mihelčič.

Posebnost v kolesarskem svetu so etapni pokali, ki povzemajo unikatne zgodbe slovenskih krajev. Idrijskega je kot kolo izdelal slikar in oblikovalec Vladimir Dado Andder in vanj vpel rudarsko in čipkarsko zgodovino Idrije.

“Zahvaljujem se idrijskim organizatorjem z županom in kolesarjem Valterjem Bončo na čelu. Če bom ostal na položaju, ne bi več želel sodelovati v žiriji, saj laskavi naziv privoščim prav vsem,” je dodal še direktor dirke Bogdan Fink. Čestitkam se je pridružila še direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak: “Dirko smo z oglaševanjem na Eurosportu prepoznali kot odlično možnost promocije Slovenije več kot 40 milijonom ljudi po vsem svetu.”

“Čeprav je bil moj letošnji pomislek, da kot novi župan še ne morem sprejeti velikega organizacijskega zalogaja zaključka etape največje dirke v državi, sem izjemno zadovoljen z odlično opravljenim delom množice sodelujočih. Obljubim, da tako velikih promocijskih priložnosti v bodoče ne bomo več izpuščali. Moja pobuda je, da bi se regije med seboj dogovorile, da bi dirka resnično potekala čez vso Slovenijo, pa čeprav izmenično,” je bil vidno zadovoljen Tomaž Vencelj.


Najbolj brano