Na Tour brez miselnih zavor

Jan Tratnik bo ob klubskem kolegu pri Bahrainu Meridi Mateju Mohoriču tvoril slovenski kolesarski dvojec na dirki po Franciji, ki se začenja jutri v Bruslju. Oba bosta na Touru prvič zavrtela pedala, a gotovo ne sodita med zelence v karavani.

Jan Tratnik Foto: Aleš Sorta
Jan Tratnik Foto: Aleš Sorta

BRUSELJ > Matej Mohorič ima pri sicer le 24 letih že daljšo kilometrino v svetovni seriji, ne nazadnje se lahko pohvali že z etapnima zmagama na Vuelti in Giru. Na Touru bi rad sklenil krog in tako postal prvi slovenski kolesar z zmagami na vseh tritedenskih dirkah. Jan Tratnik je prav tako zgodaj okusil (pre)trd kruh elitnega razreda pri eni najbolj slovitih ekip Quick Stepu, a je nato hitro stopil korak nazaj. Z 29 leti se je Idrijčan vrnil na veliko kolesarsko sceno in se moral hitro vživeti v intenziven tekmovalni ritem. Prvi del sezone je bil res zgoščen, nagrada pa je prišla z zmagovitim prologom na dirki po Romandiji, kjer je oblekel tudi rumeno majico vodilnega.

Po jutrišnji etapi v Bruslju bo simbol primata na Touru bržkone pripadel komu od sprinterjev, ni pa nujno. Etapa je vse prej kot ravninska, tudi zaključek je zahteven. Morda bi na svoj račun lahko prišel Italijan Sonny Colbrelli. Za moštvenega kolega bi bil lahko v zaključku zadolžen prav Tratnik, ki se z veličino Toura ne obremenjuje oziroma si noče nakopati dodatnega pritiska. “Mislim, da ga kolesarji nekoliko ustvarjamo tudi sami. Prav stresnim položajem, povezanim s padci, se želim s ščepcem sreče v uvodnih etapah izogniti,” je povedal Tratnik, zadovoljen s tem, da bo v nedeljo na sporedu moštveni kronometer, ki bo že premešal karte v karavani.

Mohoričev lov

“Če bo priložnost prišla, bo to v drugem ali tretjem tednu. Na Touru bom tudi lovil etapno zmago. Sem tip kolesarja, ki zjutraj odpre knjigo in pogleda, če je trasa primerna za napade in se odločim na podlagi tega. Seveda, če imam proste roke v ekipi,” je svoje namere pred začetkom 106. Toura razkril Matej Mohorič.

Lani je Bahrain Merida v vožnji na čas izgubila dobro minuto, s prihodoma aktualnega svetovnega prvaka v uri resnice Avstralca Rohana Dennisa in ne nazadnje tudi Tratnika, bi lahko bila precej bliže vrhu. V sredo so člani moštva preizkusili vožnjo v skupini oziroma menjave mest na slovitem dirkališču formule ena v Zolderju, včeraj je sledila predstavitev ekip, danes pa je na vrsti še krajši ogled nedeljske etape.

“Imamo močno ekipo z več raznovrstnimi aduti, predvsem za etapne zmage. Že po četrtkovi šesti hriboviti etapi s ciljnim vzponom pa bo bržkone bolj jasno, ali se bo Vincenzo Nibali vključil tudi v boj za visoka mesta v skupnem seštevku. Sam se nadejam, da bom do takrat brez večjih nevšečnosti prestal prvi teden, po katerem bodo napetosti v karavani nekoliko popustile, razmerja moči in ambicije pa bodo že bolj jasne,” je povedal Tratnik, ki gorskemu profilu letošnjega Toura ne posveča pretirane pozornosti.

V pripravljalnem obdobju je izgubil tri kilograme teže, ne pa tudi moči, zatrjuje Tratnik, ki naj bi tako laže vrtel pedala v klanec. Na Touru jih ne bo manjkalo. Generalko na kriteriju Dauphine je dobro prestal, pošteno pa je pretegnil noge tudi na nedeljskem državnem prvenstvu. “Ne obremenjujem se s traso niti z vlogo v ekipi. Obema se bom prilagodil. Če bo treba, bom med etapo počakal spremljevalni avtomobil in oskrbel moštvene kolege. Morda bom utiral pot hitrejšim kolegom v zaključku etap, slednjič pa morda tudi poskušal s taktičnim pobegom,” je povedal Tratnik, ki ga 19. julija čaka tudi posamični kronometer ob vznožju Pirenejev.


Najbolj brano