Ne povsem običajne čipke

Članice vrhunske eksperimentalne klekljarske skupine pri Čipkarski šoli Idrija so za angleški natečaj Odkritje - Discovery odkrivale in klekljale človeško telo. Dobile so osem medalj za odličnost. Njihove raziskovalne čipke so skupaj z ostalimi nagrajenimi na ogled v razstavnem samostanu v Northamptonu.

Ena od dveh nagrajenih čipk Nine Bajc in Nike Mravlja, črnovrških 
učenk klekljanja.  Foto: arhiv Čipkarska šola Idrija
Ena od dveh nagrajenih čipk Nine Bajc in Nike Mravlja, črnovrških učenk klekljanja.  Foto: arhiv Čipkarska šola Idrija

IDRIJA, NORTHAMPTON > Eksperimentalno raziskovalno skupino v čipkarski šoli Idrija sestavlja deset vrhunskih klekljaric iz vse Slovenije. Zato kar osem medalj za odličnost za torze, ki so jih poslale na natečaj Discovery, ki ga je lani razpisala največja angleška čipkarska izobraževalna organizacija in muzej The lace Guild iz Northamptona, ni presenečenje.

Čipkarice so presenetile le z zahtevno izbiro teme za raziskovanje - človeško telo. To je ob portretu najzahtevnejše, kar si klekljarica lahko zastavi za svojo čipko. Članice eksperimentalne skupine so bile po treh letih študija likovne kompozicije in najzahtevnejših klekljarskih tehnik temu izzivu kos. Vse, od uvodne skice, risbe, pretvorbe le te v papirc oziroma podlogo za klekljanje do čipke, naredijo same. Doslej so na vseh natečajih, na katerih so sodelovale, osvajale nagrade. Ob omenjenem pravkar čakajo rezultate še enega iz italijanskega Coma.

“Osnove - od risb preko papircev do končnih čipk - res pripravimo klekljarice same, a je za nas še vedno dragocena pomoč mentoric. Pri papircih likovne Pedagoginje Silve Menard, pri tehnikah učiteljice Stane Frelih, pri celotnem usklajevanju pa vodje skupine Maje Svetlik. Najtrše zanke rešujemo mentorice in klekljarice skupaj. Medsebojna pomoč je bistvo naše skupine,” je povedala ena od nagrajenih klekljaric Marija Novak Boškovič.

Ob njej se medalj veselijo še Draga Sedej, Marta Simnovčič, Andra Jereb, Lilijana Kogovšek, Mira Guzelj, Milena Kalan Frančeškin in Sandra Šeme.

Na otroškem delu natečaja sta sodelovali učenki črnovrškega oddelka čipkarske šole Nina Bajc in Nika Mravlja z mentorico Anko Jamšek. Obe sta prejeli medaljo za odličnost.

Vse čipke, seveda skupaj s preostalimi nagrajenimi, bodo do 3. avgusta na ogled v razstavnem samostanu Delapre abbey v Northamptonu.


Najbolj brano