Dneva za kraško princeso

Za mnoge je dvodnevna tradicionalna prireditev Vitovska in morje, ki jo pripravlja Društvo vinogradnikov Krasa, najlepša daleč naokrog. Posvečena je vinom iz avtohtone kraške sorte vinske trte, k njim pa ponudijo spremljajočo kulinarično ponudbo.

K navdušenju obiskovalcev pripomore že ambient devinskega gradu, domiselna spremljava gostilničarjev in ponudnikov lokalnih specialitet (sira, mesnin, medu, zelišč ...), ki si z vinarji delijo stojnice, razporejene po grajskem parku in dvorišču, ter seveda njena visokost vitovska, ki se vse bolj uveljavlja kot vodilno kraško (belo) vino.

Trnova pot vinark

Prisotnost slovenskih vinarjev je bila letos sicer skromnejša kot prejšnja leta, zato pa prav tako opazna, še najbolj v skupini vin s podaljšano maceracijo, ki pa uspejo razviti izjemno harmonijo med minerali, tanini, kislino in alkoholom. Skupaj se je predstavilo devetindvajset pridelovalcev vitovske, kot gostje pa še štiri vinarke, ki so sodelovale na posvetu o ženskah v vinogradništvu. Povezovala ga je vinska komunikatorka Aurora Endrici, ki se je verjetno tudi sama čudila iskrenosti deklet in žena, ki so brez dlake na jeziku opisovale trnovo pot v pretežno moškem svetu vinogradništva in vinarstva. “Starši so bili proti, me silili v študij računovodstva, jaz pa sem šla najprej na srednjo kmetijsko šolo in nato na univerzo ter diplomirala s 108 od 110 točk. Pa ne mislite si, da me je oče pohvalil. Še kar naprej mi ni pustil delati na kmetiji in sem morala v svet,” je svojo izkušnjo delila z zbranimi Carolina Gatti, ki zdaj v degradiranem okolju prosecca bije boj za trajnostno vinogradništvo, vredno vključitve v skupino “vini veri”, znane po sledenju zapovedim ekološkega kmetovanja. Med sedmimi sodelujočimi smo slišali tudi lepše zgodbe, povezane z nekakšno vrnitvijo h koreninam, katerih srž bi lahko povzeli z mislijo Erice Perino iz Ligurije, da je vedno hotela delati nekaj drugega, zdaj pa ne bi želela ničesar spreminjati, pa čeprav je njeno vinogradništvo omejeno na dva hektarja strmih terasiranih vinogradov, ki jih v družbi dedka obdeluje zgolj s pomočjo rok, nog in - hrbta! Zanimiva je tudi izkušnja Nataše Černic (klet Castello di Rubia), ki je spoznala, da je po rojstvu hčerke začela pridelovati vina, ki so v večji meri odraz njenega pogleda na svet kot (zgolj) teritorija Viteza vitovske.

“Starši so bili proti, me silili v študij računovodstva, jaz pa sem šla najprej na srednjo kmetijsko šolo in nato na univerzo ter diplomirala s 108 od 110 točk.”

Carolina Gattivinarka

Novi vitezi vitovske

Organizatorji so tudi tokrat poskrbeli za imenovanje novih vitezov vitovske: to sta postala tržaška someljeja Adriano Bellini in njegova žena Linda Sirotich, ki veljata za vneta ambasadorja tega avtohtonega kraškega vina. Prireditev so prvi dan spremljale tudi številne vodene degustacije, ki pa so v soboto odpadle, saj se je zaradi dežja dogajanje preselilo v grajske hodnike in sobane. “Ni kaj, trinajstica je pokazala zobe,” je pripomnil eden od razstavljavec v upanju, da bo na naslednji, štirinajsti izvedbi, vreme oba dneva naklonjeno prireditvi pod milim nebom.


Najbolj brano