Dve ne najbolj fantastični leti

Deset let po podpisu arbitražnega sporazuma o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško ter dve leti po objavi arbitražne razsodbe lahko Slovenija zgolj beleži nelegalna vplutja hrvaških plovil v slovenski del Piranskega zaliva in čaka na izid tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropske zakonodaje.

V času od implementacije arbitražne razsodbe se v neposrednih odnosih s sosedi ne dogaja nič drugega kot to, da se povečujejo stroški za odvetniško pomoč ribičem, ko se ti znajdejo v postopkih pred hrvaškimi organi. Ti si še vedno lastijo Piranski zaliv vsaj do polovice. Inšpekcijski postopki, s katerimi slovenska stran obravnava nelegalna hrvaška vplutja in ribolov, se zaradi postopkov vročanja, prevajanja in pritožb vlečejo kot jara kača.

Danes je druga obletnica konca iluzije o tem, da pravo vedno zmaga in da je močnejše od politike.

Učinkovitost izterjave izrečenih glob za storjene prekrške v tej zgodbi seveda ni najpomembnejša. Veliko bolj pomembno je to, da se debeli fascikel, v katerem Slovenija zbira dokaze o hrvaških kršitvah pravnega reda Evropske unije. Sloveniji, ki stavi na pravo, bi moral vedno večji kup dokaznega materiala v postopku pred Sodiščem EU le koristiti. Ali ji bo?

Tega vprašanja si ne gre zastavljati zaradi dvomov v korektnost sodnega postopka, pač pa zaradi kreativnosti sosedov, ki bodo končno odločitev, če bo šla ta v korist Slovenije, spet interpretirali po svoje. Če pred štirimi leti ne bi bilo prisluhov, bi Hrvaška pač našla kaj drugega, da bi preprečila uveljavitev modela arbitraže tudi za določanje preostalih svojih meja.

Vprašanje, ali in kdaj bo nadaljevanje arbitražne sage koristilo Sloveniji, je na mestu tudi zaradi medlosti Evropske komisije. Preden je Slovenija vložila tožbo proti Hrvaški, se komisija ni opredelila do vsebine slovenskih očitkov. Tako naj bi zaobšla mnenje svoje lastne pravne službe, ki naj bi pritrdila slovenskim argumentom. Niti tega Evropska komisija ne pravi več, da je treba spoštovati sporazume, nad katerimi je roko držala ona sama.

Besedam o fantastičnem dnevu, ki jih je ob podpisu arbitražnega sporazuma izrekel tedanji premier Borut Pahor, danes razen predsednika republike Boruta Pahorja verjetno ne verjame nihče več. Danes je pravzaprav druga obletnica konca iluzije o tem, da pravo vedno zmaga in da je močnejše od politike.


Preberite še


Najbolj brano