Pred domačim vrhuncem

Po evropskem prvenstvu v Franciji ter uvodnih tekmah svetovnega pokala v Londonu in Bratislavi sledi konec tedna za slalomiste na divjih vodah še domači vrhunec sezone v Tacnu.

Peter Kauzer se na domačih brzicah nadeja dviga rezultatske 
krivulje.    Foto: STA
Peter Kauzer se na domačih brzicah nadeja dviga rezultatske krivulje.  Foto: STA

LJUBLJANA > Savske brzice bodo gostile tretjo tekmo svetovnega pokala, po kateri sledi daljši tekmovalni premor. Ne bi bilo slabo, če bi slovenski slalomisti prvemu delu sezone dodali še kakšen vrhunski dosežek. Doslej so v Tacnu zabeležili že 13 zmag. S prvim delom sezone so lahko bolj zadovoljni kanuisti. Izmenično sta blestela Benjamin Savšek in kanuist Soških elektrarn Luka Božič. Prvi je v Pauju osvojil naslov evropskega prvaka, Božič pa stopnjuje svoje predstave v svetovnem pokalu. V Londonu je bil četrti, v Bratislavi pa že tretji. Dosegljivo je bilo tudi kaj več, a v slalomu je že tako, da odločajo malenkosti, ki te lahko od zmagovalnega odra hitro potisnejo na rep deseterice finalistov.

O tem bi lahko kaj več povedal tudi kajakaš Peter Kauzer, ki so ga na prvih tekmah motila sodniška merila. Zaradi izpuščenih vrat je ostal brez možnosti za vrhunsko uvrstitev, ki jo pogreša v prvi polovici sezone. Kajakašu Soških elektrarn Niku Testenu je uspel en preboj v finale, a kot rečeno: konkurenca v predolimpijski sezoni je nabrušena. Že kvalifikacije utegnejo biti včasih kočljive, polfinalno sito pa je posebej gosto. Pri kajakašicah je sezono najbolje odprla Eva Terčelj, ki od letos vadi pod taktirko Jerneja Abramiča.

11

slovenskih slalomistov bo konec tedna tekmovalo na svetovnem pokalu v Tacnu

Vsakič se je prebila v finale, manjka ji le pika na i, ki bi jo lahko z uvrstitvijo na zmagovalne stopničke pritisnila v Tacnu, kjer ne bo tekmovala njena reprezentančna kolegica Urša Kragelj. Kajakašica solkanskega kluba sezone že tako ni odprla po željah, za povrh pa si je pred drugo tekmo svetovnega pokala v Bratislavi izpahnila ramo. Zdaj jo čakajo dodatni zdravniški pregledi in terapije. V Tacnu bo mesto Kragljeve v kajakaški reprezentanci zasedla še ne polnoletna Eva Alina Hočevar, ki je v Bratislavi med kanuistkami dosegla svoj prvi finale svetovnega pokala. V Tacnu jo torej čaka dvojni spored, med kanuistkami pa se bo poskušala približati finalu tudi članica Soških elektrarn Alja Kozorog.

Med petkom in nedeljo bo na progi v Tacnu, ki bo letos deležna prenove, tekmovalo približno 200 slalomistov iz 33 držav. V petek bodo na vrsti kvalifikacije v vseh kategorijah, v soboto polfinale in finale kanuistov in kajakašic, v nedeljo pa polfinale in finale kanuistk in kajakašev ter preizkušnja v ekstremnem slalomu na divjih vodah. Lani - tekma je bila na začetku septembra - je zaradi obilnega deževja in visokega vodostaja odpadel nedeljski spored, letos te nevarnosti ni. “Voda je zaradi neurij pretekli konec tedna še nekoliko motna, a pričakujemo, da se bo v naslednjih dneh zbistrila. V petek, soboto in nedeljo bi lahko spremljali Tacen v svoji najlepši podobi, z za nas idealnim vodostajem,” je povedal vodja tekmovanja Jakob Marušič.


Najbolj brano