Ohranjajo spomin na začetek prvih bojev

Pri spomeniku Dan prej ob divaškem krožišču so danes obeležili 28. obletnico dneva državnosti in začetka osamosvojitvene vojne, 20. obletnico odkritja spomenika in dan slovenske policije.

Današnje spominske svečanosti v Divači so se udeležili minister za 
notranje zadeve Boštjan Poklukar,  številni primorski župani in 
županje, vrh slovenske in primorske policije, predstavniki veteranskih organizacij in drugi domoljubi.  Foto: Marica Uršič Zupan
Današnje spominske svečanosti v Divači so se udeležili minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, številni primorski župani in županje, vrh slovenske in primorske policije, predstavniki veteranskih organizacij in drugi domoljubi.  Foto: Marica Uršič Zupan

DIVAČA > Obeležje v Divači spominja na 26. junij 1991, ko so oklepne enote krenile iz pivške in ilirskobistriške vojašnice, da bi preprečile postavljanje novih državnih simbolov. Vojaška kolona je takrat prišla do križišča v Divači. “Prav tu je odjeknil prvi strel v osamosvojitveni vojni,” je na današnji slovesnosti spomnil predsednik PVD Sever za Primorsko in Notranjsko Fabio Steffe, zato je nerazumljivo, da še po 28 letih dan prej ni priznan, je poudaril in pozval primorske župane, da se v državnem svetu zavzamejo za to, da bi ob 30. obletnici vojne javno povedali, “da se je začela dan prej prav tu, pri tem križišču.”

Divaška županja Alenka Štrucl Dovgan pa je na dogodke leta 1991 spomnila s Kosovelovimi verzi o neuklonljivosti Slovencev, ki smo s tem leta 1991 postavili temelje svoje države. “To ni bila vojna zoper druge narode, kulture, vere ali civilizacije, temveč vojna za zavarovanje naše pravice do samoodločbe, ki jo priznavamo tudi vsem drugim narodom,” je poudarila.

Minister o Dnevu prej

Da je prav v Divači padel prvi strel v osamosvojitveni vojni, pa je danes “priznal” tudi slavnostni govornik Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve: “Prav na ta dogodek, na Dan prej, preden se je uradno začela vojna za Slovenijo, že 20 let spominja in opominja pričujoče spominsko obeležje, ki je postavljeno blizu mesta, kjer je po razglasitvi samostojnosti odjeknil prvi strel iz orožja agresorske vojske in predstavlja začetek našega upora in ohranja spomin na nepozabne osamosvojitvene dogodke na tem območju,” je poudaril minister.

Ključno vlogo so, je povedal, odigrali slovenski policisti (takrat miličniki), pripadniki Teritorialne obrambe in domačini. V govoru je Poklukar izpostavil še pomen varnosti: “Le če smo varni, lahko delamo, ustvarjamo in se razvijamo kot posamezniki, kot celotna družba in država,” je povedal in dodal, da so pomemben steber notranje varnosti slovenski policisti in policistke, zato upa, da se bo za ta poklic odločalo več mladih. “Našo ključno vlogo je prepoznala tudi vlada in zato celotnemu sistemu nacionalne varnosti namenila zajetnejša proračunska sredstva,” je še povedal minister.

Na slovesnosti je prejel posebno priznanje Vid Šibelja, ki vestno beleži in razširja javnosti spominske svečanosti na Primorskem. Program so oblikovali Protokolarni orkester slovenske policije, Mešani pevski zbor Divača in učenci OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača.


Najbolj brano