Štirje kilometri niti za sedem umetniških del

UMET-nitke je osrednja razstava, ki je nastala za letošnji festival čipk v sodelovanju učencev in učiteljic Čipkarske šole Idrija z likovnimi umetniki sedmih primorskih krajev, v katerih ima šola svoje oddelke. Ustvarjalci pripovedujejo o teh krajih ali pa zgolj igrivo prepletajo umetnost s klekljanjem. Do septembra je razstava na ogled v Pirnatovi galeriji v idrijskem gradu.

Umetniško klekljarski pogled na Idrijo je nastal v sodelovanju slikarja Nandeta Rupnika in idrijskega 
oddelka Čipkarske šole. Foto: Saša Dragoš
Umetniško klekljarski pogled na Idrijo je nastal v sodelovanju slikarja Nandeta Rupnika in idrijskega oddelka Čipkarske šole. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Nekaj podatkov o inovativni razstavi UMET-nitke: deset likovnih ustvarjalcev, 98 učenk in učencev osmih oddelkov Čipkarske šole Idrija, osem učiteljic klekljanja, 4170 metrov niti, 798 parov klekljev in sedem likovnih študij s končno likovno čipkarsko umetnino. Vsem je ob strani stal Mestni muzej Idrija, v katerega veliki galeriji na idrijskem gradu bo ogleda vredna razstava odprta do konca avgusta.

Nova, inovativna izkušnja

“V procesu preoblikovanja likovnega dela v klekljarski izdelek so učenci v sodelovanju z umetniki pridobili znanje s področja umetnosti. Pri tem so razvijali lastno kreativnost in nadgradili znanja risanja vzorcev in klekljanja idrijske čipke. Predvsem pa so se družili, povezovali in učili,” je UMET-nitke med obiskovalce pospremila kustosinja idrijskega Muzeja mag. Mirjam Gnezda Bogataj.

Učiteljico risanja vzorcev na vseh osmih oddelkih šole Meto Gregorač je ob zasnovi nevsakdanjega projekta vodila prav želja, da bi otrokom ponudili nekaj, kar s tradicionalnim poučevanjem klekljanja nima veliko skupnega. “Zato smo se v šoli odločili, da k sodelovanju povabimo likovne ustvarjalce, ki domujejo na območjih naših oddelkov in skupaj z njimi raziščemo in odkrijemo možnosti vključitve čipke v različne likovne tehnike,” je povedala Meta Gregorač, ki je usklajevala ustvarjanje vseh osmih oddelkov.

Idejo so skupaj pospremili v veselje sodelujočih in zanimive končne izdelke. Pripovedujejo o krajih sodelujočih ali pa igrivo mladostniške zgodbe. Vse končne izdelke spremljajo študije nastajanja del z vsemi podatki o sodelujočih, porabljenem materialu in urah dela.

Od aragonitnih ježkov do polža Riharda

Niti skozi Podkraj skladno z naslovom pripovedujejo o tem kraju na Ajdovskem. S 1600 porabljenimi urami gre za rekorderja med osmimi deli. Nastal je v sodelovanju učencev, učiteljice Jožice Klanjšček in slikarke Brede Čuk. Slikarka Silva Karim in učiteljica Anka Jamšek sta z učenci oddelka Col zasnovali igriv cvetni šopek. Igrivost so svoje razgibano delo naslovile učenke oddelka Spodnja Idrija s slikarjem Danilom Jerebom in učiteljico Dragico Česnik.

Simpatičen je Polž Rihard, ki so ga učenci oddelka Vipava pedantno ustvarili z učiteljico Katarino Lampe ter umetnikoma Davidom Ličnom in Polono Kunaver Ličen.

Učenke Ledin nad Idrijo so z učiteljico Meto Gregorač in kiparko Matejo Ocepek poustvarile možgane. Torej tisti naš organ, za katerega velja, da mu je čipka najbolj podobna in so študije dokazale, da ima vijuganje z nitmi po papircih tudi ugoden vpliv nanje.

Slikar Nande Rupnik, idrijski učenci ter učiteljici Aleksandra Pelhani in Dragica Česnik so likovni pogled na Idrijo nadgradili s klekljanim poustvarjenjem njenih značilnosti. Učenci oddelka Cerkno z učiteljico Stano Frelih in likovno sekcijo društva upokojencev so predstavili svojstveno likovno klekljane aragonitne ježke iz bližnje jame v Ravnah nad Cerknim.

Učenke in učenci oddelka Črni Vrh znova z učiteljico Anko Jamšek in umetnikoma Svetozarjem Živkovičem in Leo Lampe Živkovič pa so z izjemno natančno sklekljano čipko nadgradili likovni pogled na Marijo z detetom.  


Najbolj brano