Program z zlatimi lovorikami

Med gostujočimi predstavami v abonmaju Slovenskega stalnega gledališča bo več uprizoritev, ki so bile nagrajene s pomembnimi priznanji, ali so bile nominirane za nagrade.

Ob zori po Ivanu Cankarju Prešernovega gledališča Kranj bo 
gostujoča predstava v osnovnem abonmaju.    Foto: Nada Žgank
Ob zori po Ivanu Cankarju Prešernovega gledališča Kranj bo gostujoča predstava v osnovnem abonmaju.  Foto: Nada Žgank

Gostujoča predstava Osnovnega abonmaja bo letos Ob zori po Ivanu Cankarju (PGK), ki je bila pred kratkim izbrana za tekmovalni program letošnjega, 54. Borštnikovega srečanja. Predstava išče drugačne perspektive v branju Cankarjeve literature: vsaka izmed izbranih zgodb vsebuje trenutek, ko se zdi, da je vse mogoče, trenutek, ko jutranja zora obeta nekaj boljšega, nekakšno svetlo prihodnost.

Predstava SNG Nova Gorica Realisti, ki sodi v Večerni program, je prejela zlati lev za najboljšo predstavo po izboru občinstva na 19. mednarodnem festivalu komornega gledališča v Umagu in tri nagrade (žlahtna komedija po izboru občinstva in žirije ter žlahtna režiserka) na Dnevih komedije v Celju. Kabaret “za pet igralcev, pijanca in občinstvo” Jureta Karasa je namenjen vsem, “ki kljub plazu impresivno butastega materiala, ki ga dostavljata splet in televizija, še vedno zberejo moč za pot do gledališča”.

Večerni program bo obsegal tudi predstavo MGL Tih vdih, družinsko dramo, ki je letos prejela nagrado Slavka Gruma za dramsko besedilo Nejca Gazvode na 49. Tednu slovenske drame v Kranju in in še nagrado Duša Počkaj za igralski dosežek v glavni vlogi.

V Off program pa je uvrščen gledališki koncert Prekleti kadilci (SNG Drama Ljubljana), v katerem avtorica Svetlana Makarovič skozi genezo kadilskega rodu z bridkim humorjem obračuna z nasprotniki kajenja. Z nastopom v tej predstavi je igralka Nina Valič prejela nagrado Staneta Severja 2018.

Koprodukcija Maska-Slovensko mladinsko gledališče z naslovom 6, ki bo zaključila Off izbirni sklop, je lani prejela veliko nagrado za najboljšo uprizoritev na Borštnikovem srečanju. Besedilo kolektiva Nova pošta se navezuje na temo tako imenovane balkanske begunske poti in tematizira konkretni dogodek iz leta 2016, ko so v Dijaški in študentski dom Kranj poskušali namestiti šest mladoletnih beguncev brez spremstva.


Najbolj brano