Prihodnji teden 35 stopinj v ozračju in 28 v morju

Morje je imelo v nedeljo 27 Celzijevih stopinj, naslednji dan popoldne le še 18 stopinj in v sredo opoldne že 22 stopinj Celzija. Podatki so z merilnega mesta ob koprski kapitaniji, takšnim temperaturnim preskokom je botrovala predvsem burja. Prihodnji teden po dnevu državnosti pa bi se morje lahko še bolj segrelo, na kar 28 stopinj Celzija.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > Kot pojasnjuje vremenoslovec na Agenciji za okolje Brane Gregorčič, je v noči na ponedeljek zapihala burja in pihala je še v torek zjutraj.

Znova utegne zapihati v ponedeljek, če bodo v noči na nedeljo nevihte s plohami, potem pa ne več, medtem ko se bo ozračje ob morju segrelo na 35 stopinj Celzija (v notranjosti še bolj). “Pred nami je izrazitejši vročinski val, kot je bil prejšnji. Pričakujemo lahko, da bo imelo morje ob koncu prihodnjega tedna 28 stopinj,” napoveduje Gregorčič.

Pri dnu še vedno mrzlo

Seveda to velja le za prve tri metre pod gladino, pri dnu je morje še vedno precej hladno. Po podatkih oceanografske boje Vida Morske biološke postaje Piran je temperatura 23 metrov globoko zgolj 16,5 stopinje Celzija. Zakaj takšna razlika, utemeljuje raziskovalec na Morski biološki postaji Branko Čermelj: “Letos vztraja hladen vodni sloj pri dnu. Ko burja premeša vodo, je nekaj z dna pride na površje, kjer se segreje na 20 ali 21 stopinj, če jih je spodaj imela 15 in zgoraj 25, na primer.” Opozarja še, da ima morje običajno do maja tudi v zgornjih slojih samo 15 stopinj Celzija, potem se postopoma segreje in v začetku junija doseže 21 stopinj. Ker je bil letošnji maj hladen in je bilo veliko padavin, se je morje začelo segrevati šele v začetku junija. Takrat je - prav zaradi majskih padavin - dotekalo tudi več sladke vode kot ponavadi, iz številnih rek, Pada, Adiže, Timava, Brente, Mirne ...

Vpliv dotoka rek in burje

K letošnjim izrazitim temperaturnim preskokom v morju je pripomoglo tudi, da se sladka voda sprva zadržuje na gladini. Ker zmanjša slanost, so 2,5 metra pod gladino izmerili le 30 enot slanosti, namesto običajnejših 37. Pri dnu, kjer je voda še precej hladna, pa se tudi zaradi večje koncentracije soli bolj zgosti in s tem preprečuje, da bi se vodni sloji mešali. Vendar je bilo v sredo morje na gladini po podatkih oceanografske boje Vida že bolj slano (34,8 enote).

Burja, ki piha iz severovzhoda proti jugozahodu, pa v tej smeri odriva nekaj decimetrov zgornjega sloja tople vode. “Ta primanjkljaj nadomesti voda iz spodnjih slojev in tako se vodni stolp premeša,” je nazoren Čermelj.


Najbolj brano