Posvet Trte in vino v znamenju mehurčkov in zrelih vin

Trte in vino niso zgolj del primorske identitete, so tudi naš zaklad. Na to nas vsako leto znova spomni posvet, ki ga ob sodelovanju vinarjev z obeh strani meje pripravlja novogoriški Kmetijsko gozdarski zavod.

 Foto: Luka Carlevaris
Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Namenjen je pridelovalcem, predstavnikom krajevnih uprav, tistim, ki se z vinom poklicno ukvarjajo in onim, ki ga zgolj - spoštujejo. Ker prav ti želijo vedeti o vinu nekaj več, zato zavzeto sledijo tematskim predavanjem in degustacijam, ki jih vešče vodi zavodova svetovalka specialistka Tamara Rusjan.

Letos so bile v ospredje postavljene penine, macerirana bela vina ter v barikih šolana bela in rdeča vina. Običajni scenosled je dopolnil “pogovor o vinu ob vinu”, ki ga je povezoval novinar PN Sašo Dravinec, na njem pa je dal besedo predstavnikom družinskih kmetij iz vseh štirih okolišev vinorodne dežele Primorske: Ingrid Saksida za Vipavsko dolino, Aleksu Simčiču za Brda, Sebastijanu Štembergerju za Kras ter Tilenu Prapotniku za Slovensko Istro, sodelovala pa sta tudi predstavnik društva Prosekar Aleksi Štok in Branimir Radikon kot direktor ustanove, ki organizira posvet in tudi sicer bdi nad primorskim kmetijstvom.

Udeležence so pozdravili tudi predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Cveto Zupančič in Kmečke zveze Franc Fabec, ter predstavnica kmetijskega ministrstva Tina-Zavašnik Bergant. Več o dogajanju v Soboti.


Najbolj brano