Na Krasu poleti res ne bo dolgčas

Kraševci se bodo to poletje kar težko odpravili na počitnice, saj bodo imeli doma res pester izbor dogodkov - od kulturnih, športnih in kulinaričnih do zabavnih.

Poletne dogodke so včeraj predstavile (z leve): Lea Dvorščak, Ela Bolčič, Tina Čič, Tamara Udovič, Urška Milač, Valerija Pučko, Ana Hrast, 
Polona Abram, Magdalena Svetina Terčon in Nina Ukmar. Foto: Marica Uršič Zupan
Poletne dogodke so včeraj predstavile (z leve): Lea Dvorščak, Ela Bolčič, Tina Čič, Tamara Udovič, Urška Milač, Valerija Pučko, Ana Hrast, Polona Abram, Magdalena Svetina Terčon in Nina Ukmar. Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > “Na Krasu je krasno in bo krasno. Upamo le, da bo tudi vreme krasno, da bomo vse te dogodke izpeljali tako, kot smo si jih zamislili,” je direktorica Kosovelovega doma Nina Ukmar včeraj napovedala niz dogodkov, ki jih bo čez poletje pod skupnim naslovom Poletje, polno KRASnih doživetij, izpeljala kopica organizatorjev.

Pestro bo že to soboto, ko bo Kobilarna Lipica povabila družine na brezplačni ogled kobilarne in prihod črede kobil z žrebeti s paše, v nedeljo in na praznik pa na Pomežik počitnicam. Na zadnji šolski dan bo v parku pri starem gradu v Sežani drugič #SeVejKiSeJej - Sežana strEAT, junij bo zaključil Festival sivke na Ivanjem gradu.

Julij bo v pričakovanju 25. Mladifesta, ki bo od 11. do 20. julija, vabil otroke in mlade na popoldanske delavnice in športno dogajanje z naslovom Juli(j)zuni. V tem sklopu bo Sežano obiskala tudi Ana Desetnica.

Dogajalo pa se ne bo samo v Sežani. V Kazljah in Štorjah bodo ob sodelovanju Kosovelove knjižnice že to nedeljo pripravili prve Počit(al)nice za osnovnošolce, ki se bodo v Štorjah nato nadaljevale vsak teden, v Kazljah pa vsakih 14 dni.

Ves julij in avgust bo s kakovostnimi filmi na Kras vabil Poletni kino - ob nedeljah in sredah v Sežano in ob petkih v Divačo, začenši s poklonom igralki Mirandi Caharija petega julija, v Sežani bodo na ogled tudi filmski plakati, ki jih bodo obiskovalci ob koncu lahko odnesli domov.

Avgust bo zaznamoval Praznik terana in pršuta, ki se bo letos začel že s kronanjem nove kraljice terana 3. avgusta, nadaljeval s kulinaričnim dogodkom Terra Carsus, predstavitvijo kraških penečih vin, doživetji v kraških kleteh ter kombinacijo terana, gina in kraških sirov v dneh pred osrednjim praznikom, ki bo 11. avgusta.

V Štanjelu bodo v začetku avgusta gostili festival kamišibaj gledališča, 22. avgusta pa še festival Gledanica, ki bo v štiridnevno dogajanje, posvečeno prazgodovinskim gradiščem, vključil tudi okoliške kraje.

Za mlade pripravljajo še naravoslovni in jahalni tabor, dogajalo pa se bo še marsikaj.


Najbolj brano