Oskar za načrtni boj in borce proti tobaku

Minuli teden je slovenska Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija v Bruslju prejela ugledno nagrado Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za prispevek k razvoju tobačne kontrole na svetovni ravni.

Podelitev nagrade SZO (z  leve):  Kristina Mauer-Stender, visoka 
predstavnica SZO za Evropo,  Urška Erklavec in Jan Peloza iz  Brez 
izgovora Slovenija in Leen Meulenbergs, visoka predstavnica SZO 
za Evropo.
Podelitev nagrade SZO (z leve): Kristina Mauer-Stender, visoka predstavnica SZO za Evropo, Urška Erklavec in Jan Peloza iz Brez izgovora Slovenija in Leen Meulenbergs, visoka predstavnica SZO za Evropo.  

Gre za pomembno priznanje na svetovni ravni, ob tem pa SZO izpostavlja tudi, da je bila ta mladinska zveza hkrati prepoznana tudi kot zelo pomembna pri sprejemanju napredne slovenske tobačne zakonodaje leta 2017.

Mladi za mlade

Mladinska organizacija Brez izgovora Slovenija je organizacija v javnem interesu, ki si prizadeva za pozitivne družbene spremembe in osebno rast mladih. Snuje in vodi vrsto različnih projektov, z njimi spodbuja mlade h kritičnemu razmišljanju, oblikovanju predlogov za spremembe in k ukrepanju. Moto delovanja je Kritiziraj, predlagaj, ukrepaj je naravnan je zlasti na trajnostni razvoj in skrb za javno zdravje.

Obsodili dejanje poslancev

Dan pred podelitvijo nagrade SZO Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija je odjeknila vest, da je 38 poslancev s prvopodpisanim Jernejem Vrtovcem (NSi) v parlamentarni postopek po hitrem postopku vložila predlog zakona o spremembah zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Predlagajo zamik ukrepa uvedbe enotne embalaže s 1. januarja 2020 na 1. januar 2023. To je takoj javno obsodila Brez izgovora Slovenija. Na svečanosti SZO v Bruslju so predstavniki Evropskih mrež za tobačno kontrolo predlog ostro obsodili. Označili so ga za sprevrženo dejanje predlagateljev in tobačne industrije, ki je v ozadju.

Organizacijo so ustanovili leta 2006, ko so pričeli nagovarjati mlade in jih ozaveščati o nemoralnih prijemih tobačne industrije. Opravili so vrsto raziskav ob pomoči priznanih mednarodnih ustanov o dostopnosti tobačnih izdelkov mladoletnikom. Z medvrstniškimi delavnicami v slovenskih šolah so nagovorili več kot 100.000 mladih.

Protitobačni oskar

Soustanovitelj te organizacije Jan Peloza je ob prevzemu nagrade SZO poudaril: “Ta nagrada je za nas nekaj takega, kot je za hollywoodskega igralca oskar. To pomeni, da nam je najpomembnejša organizacija na področju javnega zdravja na svetu priznala življenjski prispevek k tobačni kontroli in za nas so ti občutki res izjemni.”

Ponosen je tudi, da s svetovne ravni različne ustanove z njimi pogosto navezujejo stik. Gre za raziskovalne inštitute, znanstvenike, posameznike in druge nevladne organizacije, ki jih zanima njihov pogled na rešitev posameznega problema s področja tobaka v njihovih državah.

Urška Erklavec, predsednica Brez izgovora Slovenija pa dodaja, da je nagrada zelo veliko priznanje za vsa dosedanja prizadevanja, hkrati velika spodbuda njihovim aktivistom za delo v v prihodnje. “Čeprav imamo v Sloveniji zelo dobro zakonodajo na področju omejevanja uporabe tobačnih izdelkov, moramo biti ves čas pozorni in aktivni, saj industrija vedno najde nove načine oglaševanja kajenja, namenjene mladim, sistematično krši zakonodajo, kjer je nadzor slab ali kazni nizke, poskuša z lobiranjem spremeniti zakonodajo ... Zato je ta nagrada hkrati velika čast in velika odgovornost, da ostanemo proaktivni zagovorniki zdravja mladih in zagovorniki družbe brez tobaka.”


Najbolj brano