Božič tik za zmagovalnim odrom

Kanuist Soških elektrarn Luka Božič je na uvodni tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Londonu osvojil četrto mesto, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev.

Luka Božič (Soške elektrarne)  se je na olimpijski progi izkazal s 
četrtim mestom. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Luka Božič (Soške elektrarne) se je na olimpijski progi izkazal s četrtim mestom. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

LONDON > Na olimpijski progi iz leta 2012 se je med kanuisti najbolje znašel Nemec Sideris Tasiadis, ki je za sedem stotink sekunde prehitel Britanca Adama Burgessa. Tretji je bil njegov rojak Ryan Westley, ki je zaostal 44 stotink sekunde. Član Soških elektrarn Luka Božič je za njim kot četrti zaostal skoraj za sekundo. “Po dolgem času mi je uspela spodobna vožnja. Seveda sem razočaran nad uvrstitvijo, saj bi rad stal na zmagovalnem odru. Kljub temu vem, da mi je uspela odlična vožnja, ki prinaša potrditev, da gledam v pravo smer,” je v cilju povedal Luka.

Preostali slovenski kanuistični finalist, Ljubljančan Benjamin Savšek, je po dotiku in dveh kazenskih sekundah končal na desetem mestu. Med kanuistkami je bilo uspeha manj, saj so Slovenke ostale brez finala. Že v kvalifikacijah je obtičala Primorka Nina Bizjak, polfinale in 25. mesto pa je bilo zadnja postaja za njeno posoško kolegico Aljo Kozorog. Med našimi je najvišje, na 23. mesto, prišla Ljubljančanka Eva Alina Hočevar. Zmagala je evropska prvakinja, Britanka Mallory Franklin - sicer tudi najhitrejša med kajakašicami.

Visoko uvrstitev so si v Soških elektrarnah obetali od kajakašice Urše Kragelj, a se ji je polfinalna vožnja ponesrečila in je obstala na 17. mestu. Najboljši slovenski ženski dosežek je tako s sedmim mestom prispevala Ljubljančanka Eva Terčelj.

Za več veselja je poskrbel moški del kajakaške reprezentance. Mladi član Soških elektrarn Niko Testen se je prebil v finale in tam kljub napaki osvojil deveto mesto. Nekoliko je razočaral Hrastničan Peter Kauzer, ki kot srebrni olimpijec in nekdanji svetovni prvak z osmim mestom ni bil zadovoljen. Zmagal je Britanec Joseph Clarke, sicer aktualni olimpijski prvak.


Najbolj brano