Borke, obveščevalke, bolničarke in partizanke

“S to prireditvijo simbolno postavljamo spomenik svobodi in domoljubju. Zgodba narodne herojinje Mihaele Škapin Drine nas namreč vedno znova združi v spominu na to, da se slovenski narod ni bil pripravljen kar vdati v usodo, ki so jo pisali drugi,” je pri Drininem spomeniku včeraj poudaril župan Občine Sežana David Škabar.

Slavnostna govornica na letošnji spominski svečanosti je bila Štefka Kučan. Foto: Samanta Coraci
Slavnostna govornica na letošnji spominski svečanosti je bila Štefka Kučan. Foto: Samanta Coraci

VELIKO POLJE > “Poleg tega današnja svečanost v sebi poudarja zavest o izredno pomembni, a pogosto prezrti plati narodno osvobodilnega boja: ogromnem in nesebičnem prispevku žensk,” je še povedal župan David Škabar. Kljub mladosti Drina ni bila pripravljena le upati in čakati na boljši jutri, ampak se je, tako kot njene številne soborke, pogumno odločila, da se bo borila za svobodo.

Mihaela Škapin Drina je bila rojena leta 1922 na Velikem Polju. Po grenki osebni raznorodovalni izkušnji se je, ko ji, tako kot drugim Primorcem, doma ni bilo dovoljeno govoriti slovensko, pridružila borcem Prve kraške čete, kjer se je neustrašno borila, pogosto v prvih bojnih vrstah. Padla je mlada, stara komaj 21 let, kot namestnica političnega komisarja drugega bataljona Vojkove brigade v ofenzivi pri Žireh leta 1943.

Pri spomeniku, ki so ji ga postavili v domači vasi, je včeraj kot slavnostna govornica spregovorila soproga nekdanjega predsednika države Štefka Kučan. “Vaše tradicionalno srečanje je izraz spoštljive hvaležnosti za priborjeno svobodo, ki smo jo vsem borkam ter borcem dolžni čuvati za prihodnosti,” je dejala in dodala: “Spominske slovesnosti ravno zato posvečamo svobodi, zato da žrtve ne bi bile zaman in nikoli pozabljene. V tej žrtvi je tudi naš slovenski prispevek, zato z vso upravičenostjo opozarjamo na rojevanje novega fašizma v svetu in žal tudi pri nas.” Poleg tradicionalne pohodne kolone iz Dolenje vasi so proslavo popestrili Vrhovska vaška godba in moški pevski zbor Tabor.


Najbolj brano