Od laboratorija do galerije

Potovanja se nikoli ne končajo. Tudi ko pridemo do cilja, se najde nekdo, ki nadaljuje naše delo, ki izročilo spremeni v obvezo. Te in podobne misli so spremljale otvoritev nove kleti Igorja in Simona Simčiča, ki uspešno stopata po poti, ki jo je začrtal njun oče oziroma ded.

Podkrepila jo je predstavitev vina rebule journey, ki ima to ime prav v spomin na potovanje, na katerega se je podal “oče” Medota, dolgoletni vodja briške zadružne kleti, zagovornik rebule, vitez vina in častni občan Brd Zvonimir Simčič.

Klet, ki je služila sprva kot nekakšen laboratorij za klasične penine, je zrasla v blagovno znamko, ki je sinonim za vrhunske “mehurčke” z dolgim in celo ekstremno dolgim zorenjem na kvasovkah, v prave vinske umetnine. Povezavo z umetnostjo podčrtuje možnost, da se novi prostori uporabijo tudi kot galerija - tokrat so bila v njih razstavljena dela študentov fotografije na Visoki šoli za storitve, ki so se odzvali vabilu za ustvarjanje na temo Medotovih vin.

Med sodelujočimi je člane komisije najbolj prepričal Yeremie Pierre Noir, ki je v portretno zasnovanih “izpovedih” izpostavil trud, potreben za pridelavo vrhunskih vin. Sicer se je na otvoritvi zbrala stotnija gostov, ki so ob kulinariki restavracije Gredič spoznali še dve novosti iz Domačije Medot, penino blanc de blancs extra brut na osnovi chardonnayja in rebule ter letniški brut millésime 2011, narejen po utečeni formuli enakih odmerkov rebula in chardonnayja s petino modrega pinota.

Dogodka se je udeležila tudi slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki obljublja pomoč pri čezmejni zaščiti rebule kot avtohtone briške sorte, ki daje prav v gričevnatem svetu in na skopi zemlji najboljša vina. Med zbranimi poslovneži, družinskimi prijatelji in drugimi gosti niso manjkali niti vinarji z obeh strani meje, tako direktorja krminske in briške zadruge Luigi Soini in Silvan Peršolja kot lastniki družinskih kleti.

Srečanje je bilo priložnost za izmenjavo mnenj in snovanje skupnih projektov, saj vse bolj prihaja do veljave spoznanje, da ni razloga za čezmejno sumničavost in da le povezovanje prinaša trajnostni napredek. Nove pridobitve je seveda še kako vesel tudi briški župan Franc Mužič, ki je v letih svojega “uradovanja” vizionarsko spodbujal razvoj Brd iz obrobne slovenske vinske deželice v vinorodni okoliš, ki ga cenijo in poznajo po celem svetu. In prav kleti so kot razstavni prostori, ki s svojo urejenostjo potrjujejo te zgodbe o uspehu. Zato se journey na veselje vinskih popotnikov kar nadaljuje in nadaljuje ...


Najbolj brano