Tretje poletje v hladnih kraških kleteh

Tudi ko je zunaj 30 stopinj Celzija in več, je v kraških kleteh prijetno hladno. Zato sta Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana in Javni zavod Komenski Kras povezala kraške vinarje in turistične ponudnike v trimesečno skupno pobudo z naslovom Poletje odprtih kleti in domačij na Krasu.

 Foto: Marica Uršič Zupan
Foto: Marica Uršič Zupan

KRAS > 14 kleti in domačij bo odprlo svoja vrata jutri in jih zaprlo 15. septembra. V tem času bodo obiskovalcem ponujale male, srednje in prestižne degustacije izbranih vin po ceni od osem do 17 evrov.

Lokacije so razpršene po vsem Krasu, saj so se pobudi pridružile kleti Pipan in Tavčar (pri Starčih) v Križu, Čotova klet v Vrhovljah, Orel v Avberju, Petelin Rogelja v Tomaju, Štok in Brtalačeva kmetija v Dutovljah, pri Živcovih v Skopem, Gulič v Koprivi in Derenda v Hruševici. Ponudbo zaokrožujejo turistična kmetija Bezek v Šepuljah, biodinamična kmetija Kamnarjevi na Volčjem gradu, domačija Furlan v Kobjeglavi in čebelarstvo Furlani na Volčjem gradu.

“V času trajanja projekta se bo na Krasu odvijalo tudi nekaj kulturnih in drugih dogodkov: Praznik terana in pršuta v Dutovljah, slovenski festival kamišibaj gledališča v Štanjelu, festival Gledanica na Volčjem Gradu in Štanjelu, Praznik občine Sežana in Dan kobilarne Lipica,” še pravi Ana Hrast iz TIC Sežana, kjer se nadejajo, da bodo s to in ostalo turistično ponudbo pritegnili na Kras tako enodnevne kot večdnevne goste.


Najbolj brano