Kraljevska etapa bo primorska

Včeraj so se na gradu Rihemberk nad Branikom predstavili primorski organizatorji letos izredno kakovostne kolesarske dirke po Sloveniji. Začela se bo v sredo. V petek in soboto, 21. junija in 22. junija, bo prav severna Primorska gostila njen najtežji del.

Včeraj sta boj za vrh v skupni razvrstitvi napovedala slovenska 
člana ekipe UAE Emirates Tadej Pogačar in Jan Polanc. Foto: Igor Mušič
Včeraj sta boj za vrh v skupni razvrstitvi napovedala slovenska člana ekipe UAE Emirates Tadej Pogačar in Jan Polanc. Foto: Igor Mušič

BRANIK > Kolesarska karavana bo na primorske ceste vstopila s končnico tretje etape. To se bo zgodilo v petek, 21. junija, okoli 14. ure v Godoviču. Sledila bo zadnja ura dirke na etapi - spust po soteski Zala, vzpon na planoto Gore (50o metrov višinske razlike) in ponoven spust skozi Zalo v Idrijo. Ta krog bo zaradi strmin, ostrih ovinkov, ozkih cest in prepadnih pobočij tehnično izjemno zahteven.

Primorski ljubitelji kolesarstva bodo nato dirko lahko spremljali vso soboto, 22. junija, saj bo start etape ob 11. uri pred Mestno občino Nova Gorica, nato pa se bodo dirkači pomikali po Soški dolini do Kanala, čez prelaz Vrhovlje v Goriška brda, od tam bodo pot nadaljevali s prečenjem Vipavske doline do Renč in čez prelaz Temnica pod Trsteljem na Goriški in komenski Kras. V Mančah pri Vipavi bodo spet vstopili v Vipavsko dolino, prava selekcija pa bo gorski krog nad Ajdovščino z vzponom iz Lokavca na Predmejo, ki je po višinski razliki (800 metrov) in strmini klanca primerljiv z Vršičem. Najboljši bodo na ajdovsko avtobusno postajo pridrveli malo po 14. uri.

Veliko spremljajočih prireditev

Dirko z najkakovostnejšo zasedbo v Sloveniji doslej bo popestril niz spremljajočih prireditev. V Novi Gorici bo živahno že v petek, 21. junija, z večernim nastopom Rock Partyzanov in predstavitvijo kolesarskih ekip, ki bodo aktivne naslednji dan (ob 21. uri). Na dan dirke, od 9. do 14. ure, bo v Novi Gorici potekal bogat program. Med drugim bo dirka najmlajših s poganjalčki in skiroji, predstavile se bodo športne trgovine, nastopale bodo plesalke, na voljo pa bo tudi kros steza za otroke.

Sočasno bo TV ekipa Eurosporta snemala na območju bližnjih turističnih znamenitosti. V tem času se bodo pod Solkanskim mostom pogumni lahko metali v globino na elastični vrvi, pod njimi bodo čez Sočo potekali spusti po jeklenici, na reki pa bodo veslali domači kajakaši. Na kraju včerajšnje predstavitve primorskega dela dirke, na Gradu Rihemberk nad Branikom, bodo člani zavoda Svitar v starodobnih kostumih uprizorili srednjeveško glasbo in ples.

V ciljni areni v Ajdovščini bo 22. junija živahno od 13. ure dalje. Prvi obiskovalci bodo na velikem ekranu že tedaj lahko sledili lokalno komentiranemu prenosu sklepnega dela dirke. Ta etapa z najdaljšim klancem na celotni dirki utegne že odločiti zmagovalca. Ajdovski kolesarski navdušenci bodo dirko pospremili z množičnim kolesarjenjem s startom z zgodovinskega jedra Vipavskega Križa in traso po vipavskih vinorodnih gričih. Na Otliškem oknu (blizu Predmeje) bodo kolesarje pozdravili člani društva Tekači Vipavske doline.

Med dirko (od 10. do 14. ure) bo v središču Renč mogoče brezplačno preizkusiti opremo za kajakaštvo in veslanje stoje, po 11. uri pa bo na voljo spremljanje dirke na velikem zaslonu. Kanalci bodo kolesarje med drugim pospremili s skokom z znamenitega mosta v Sočo.


Najbolj brano