Odličnost, odprtost in povezovanje

Znanstveno-raziskovalno središče iz Kopra je včeraj na Belvederju pripravilo neformalno slavje ob 25-letnici delovanja in prav tako jubilejno, 15. prireditev Glasnik znanosti, na kateri so podelili priznanja za vrhunske dosežke. Prejeli so jih Milena Bučar Miklavčič, dr. Gašper Mithans, Barbara Pandev in Inštitut za družboslovne študije.

Jubilejna priznanja ob 25-letnici ZRS Koper so prejeli (z leve): 
Kristijan Nemec, Blaž Lenarčič, Gašper Mithans, Barbara Pandev, 
Mateja Sedmak, Milena Bučar Miklavčič, Barbara Gornik, Zorana 
Medarić in Ksenija Perković.    Foto: Tomaž Primožič/FPA
Jubilejna priznanja ob 25-letnici ZRS Koper so prejeli (z leve): Kristijan Nemec, Blaž Lenarčič, Gašper Mithans, Barbara Pandev, Mateja Sedmak, Milena Bučar Miklavčič, Barbara Gornik, Zorana Medarić in Ksenija Perković.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Znanstveno-raziskovalno središče iz Kopra (ZRS Koper), ki je bilo ustanovljeno konec leta 1994, je bilo prvi javni raziskovalni zavod na Primorskem. Bilo je temelj današnje Univerze na Primorskem, iz katere pa je pred nekaj leti izstopilo. Včeraj so se v veliki jedilnici restavracije Kamin na Belvederju, ki je bila v minulega četrt stoletja tudi ena najpomembnejših predavalnic sodobnih slovenskih sredozemskih študij, spomnili na prehojeno pot. “Vemo, da je naš domet svetovno neomejeno, mednarodno raziskovalno okolje, toda pomemben cilj je tudi biti sprejet in odprt v prostoru, v katerem delujemo,” je poudaril direktor ZRS Koper dr. Rado Pišot. Slavnostni govornik, predstavnik Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič, pa je ob čestitkah sodelavcem ZRS sporočil, naj vztrajajo na odličnosti, odprtosti in povezovanju.

V jubilejnem letu so opravili tudi 15. podelitev priznanj Glasnik znanosti za izpostavljene dosežke.

Častno plaketo za vrhunske znanstvene in raziskovalne dosežke, pomembne za uveljavitev ZRS v domačem in mednarodnem okolju, so podelili Mileni Bučar Miklavčič, vodji laboratorija pri Inštitutu za oljkarstvo ZRS. Zaslužna je za uveljavitev oljkarske panoge v Sloveniji in za premik s področja preskušanja na področje odličnosti v meroslovju. Bučar Miklavčičeva je mednarodno uveljavljena degustatorka, laboratorij, ki ga vodi, pa je uvrščen v mrežo mednarodne raziskovalne infrastrukture.

Dr. Gašper Mithans, zgodovinar mlajše generacije, je prejel nagrado Glasnik znanosti za obetavne raziskovalce za tri raziskovalne projekte: znanstveno monografijo Jugoslovanski konkordat: pacem in discordia ali jugoslovanski “kulturkampf” in za dosego dveh mednarodnih štipendij v lanskem letu v ZDA in na Irskem.

Glasnik znanosti za posamezne vrhunske dosežke raziskovalnih skupin je postal Inštitut za družboslovne študije, ki je vodilni partner v veliki mednarodni raziskavi, v kateri sodelujejo znanstveniki iz vse Evrope, od Velike Britanije do Grčije. Cilj več kot 2,5 milijona vrednega projekta je ugotoviti, kakšno je življenje otrok priseljencev. Gre za prvi projekt pod slovenskim vodstvom v okviru programa Obzorje 2020, usmerja pa ga dr. Mateja Sedmak, ki je izpostavila pomen timskega dela in v čustvenem govoru spomnila, da je družboslovnemu inštitutu uspelo prebroditi težka leta z odrekanjem in vztrajanjem raziskovalcev.

Priznanje ZRS Koper so podelili Barbari Pandev za predanost pri podpori raziskovalnim projektom v Centru za upravljanje projektov pri ZRS.


Najbolj brano