Telovadnica za še boljše rezultate

Smučarski klub Gorica je konec maja - po zaključku uspešne sezone in v sklopu praznovanja 65 let delovanja - postal bogatejši za prenovljene in razširjene prostore v industrijski coni na območju nekdanjega Finala v Kromberku. 250 članom so na voljo klubski prostor, servis in telovadnica.

Najmlajše smučarje je v novi telovadnici SK Gorica obiskala tudi 
njihova vzornica, reprezentantka Ana Bucik. Foto: Igor Mušič
Najmlajše smučarje je v novi telovadnici SK Gorica obiskala tudi njihova vzornica, reprezentantka Ana Bucik. Foto: Igor Mušič

KROMBERK > Smučarski klub Gorica praznuje 65-letnico delovanja s pred kratkim podeljenimi odličji za uspehe v slovenskem regijskem in čezmejnem primorskem pokalu za mlajše selekcije ter z otvoritvijo prenovljenih in razširjenih klubskih prostorov v industrijski coni na območju nekdanjega Finala v Kromberku. Prenovo in razširitev klubskih prostorov, ki so ob pisarniškem in servisno - skladiščnem delu povečani še za telovadnico za kondicijske priprave, je omogočil glavni pokrovitelj kluba, podjetje Spintec. Otvoritve se je udeležila tudi domača olimpijka in aktualna članska reprezentantka Ana Bucik. V klubu so dogodek izkoristili za srečanje generacij in za projekcijo dokumentarnega filma o klubski zgodovini.

Predsednik Goran Miškulin je na otvoritvi spomnil na bogato klubsko zgodovino: “Takšnega kluba danes ne bi bilo brez ogromnega števila prostovoljnih ur vseh generacij tekmovalcev, njihovih staršev, trenerjev, učiteljev smučanja in klubskih delavcev. Naš prvi odlični tekmovalec, Janko Slokar, se je že leta 1965 prebil v državno reprezentanco. Kasneje smo rezultatska vrhunca doživeli s srebrnim olimpijskem odličjem Jureta Franka leta 1984 in s sedmim mestom Ane Bucik v slalomu na svetovnem prvenstvu leta 2017. Večina naših tekmovalcev po karieri ostaja v klubu in pomaga, da lahko kakovostno delamo na snegu - z mlajšimi 80, z najstarejšimi pa tudi do 150 dni na leto.”

Smučarji tudi dobrodelni

SK Gorica v sodelovanju z banko NLB in Kriznim centrom za otroke in mladino 10KA (deluje pod okriljem Centra za socialno delo Nova Gorica) v petek, 14. junija, od 16. do 18. ure, na Bevkovem trgu v Novi Gorici pripravlja dobrodelno prireditev - zbiranje obleke, obutve, igrač in šolskih potrebščin za otroke in mladino. K darovanju so v tem času vabljeni vsi, ki imajo tovrstno blago in ga ne potrebujejo več. Spremljevalni program bodo obogatili pogovor z domačo smučarsko olimpijko Ano Bucik in nastop plesne skupine Duo Kamikazete. Otroci se bodo lahko preizkusili še v spretnostnih veščinah na drogu.

SK Gorica šteje 250 članov. Tekmovalno ekipo po domovini in tujini z dvema kombijema vozijo in jo vzgajajo trije trenerji in še številni učitelji smučanja. Klub že od leta 1967 prireja smučarski sejem, ki je ob denarju z javnih razpisov, sponzorstvih in donatorstvih zelo dragocen vir financiranja. V jeseni se obeta tudi smučarski ples.

Tudi brez smučišča so uspešni

V klubu so se na otvoritveni slovesnosti s posebnimi priznanji zahvalili zaslužnim dolgoletnim članom in nekdanjim predsednikom. Nekateri klubski veterani so pred mikrofonom obujali spomine.

“V šestdesetih letih prejšnjega stoletja smo iz Vrtojbe na Lokve in Lazno hodili peš s smučmi na ramah. Kasneje smo s prostovoljnim delom tam postavljali žičnice in čistili smučišče. Izredno plodna so bila tam sedemdeseta in osemdeseta leta - s številnimi tečaji in šolami v naravi,” je povedal 88-letni nekdanji predsednik Peter Žigon.

Nekdanji podpredsednik Rajmund Kolenc, je dodal:

“Nekoč so bile Lokve vsakodnevni poligon za naše smučarje - tudi za srebrnega olimpijca Jureta Franka. Žal je zadnje 30-letno obdobje zelenih zim smučanje tam ustavilo. V teh razmerah gre kasnejšim vodstvom SK Gorica vse priznanje, da so kljub izgubi domačega smučišča ohranili kakovostno tekmovalno ekipo.”

Maj je bil za SK Gorica slavnosten že nekaj dni pred otvoritvijo razširjenih klubskih prostorov. Na slovesnosti v Križu pri Trstu so bila namreč podeljena odličja najboljšim udeležencem pokala notranjsko-primorske regije Smučarske zveze Slovenije in čezmejnega primorskega pokala. Novogoričani so v otroških kategorijah ekipno zmagali v obeh tekmovanjih. Izstopala je zmagovalka kategorije do 12 let v obeh tekmovanjih - Metka Pirih.

Rezultati

Najboljši v skupnem seštevku primorskih smučarskih tekmovanj mladih notranjsko-primorski pokal SZS, ekipno - 1. Gorica, 2. Javornik, 3. Markin Postojna (13 klubov ); zmagovalci kategorij; U-8: Eva Peček (Javornik Črni vrh nad Idrijo), in Matevž Šadl (Markin Postojna); U-10: Neja Rupnik in Samo Felc (oba Javornik); U-12: Metka Pirih (Gorica) in Taj Božič (Snežnik); U-14: Manca Hvala (Matajur Tolmin) in Anžej Arčon; - U-16: Alja Ronzullo (oba SD Postojna) in Vid Hrovatin (Javornik); U-21: Urša Poženel (SDP) in Žiga Šadl (Mar).

Čezmejni primorski pokal, ekipno - 1. Gorica, 2. Javornik, 3. Mladina (12 klubov); posamično, zmagovalci, ml. cicibani - Ana Mlakar Trček (Idrija) in Jan Kanellopulos (Matajur); cicibani - Marina Grmovšek in Samo Felc (oba Javornik); ml. deklice in dečki - Metka Pirih in Taras Hvala Kruh (oba Gorica); st. deklice in dečki - Karolina Grmovšek (Javornik) in Filip Kompare (Kras); kadeti - Petra Bellafontana in Luka Sedmak (oba Mladina) ; mladinci - Alenka Trček in Dejan Felc (oba Javornik).


Najbolj brano