Pohod Od vasi do vasi

V občinski organizaciji ZB za vrednote NOB Pivka so se odločili, da bodo vsako leto organizirali pohod Od vasi do vasi, na katerem bodo obiskali partizanska spominska obeležja na Pivškem. Prvi pohod bo že to soboto, ko bodo obiskali vasi z obeležji v Košanski dolini.

Zaključek pohoda bo v Stari Sušici. Foto: Jože Pavzin
Zaključek pohoda bo v Stari Sušici. Foto: Jože Pavzin

“S pohodom se želimo v prvi vrsti pokloniti partizanskem borcem in domačinom, ki so izgubili življenje med NOB, obiskovalcem od drugod približati lepote naših krajev in - ne nazadnje - se rekreirati,” pojasnjuje Boža Pečko, predsednica ZB za vrednote NOB Pivka. Zbirno mesto bo na Kalu pri Pivki, kjer bo ob 9. uri tudi krajši kulturni program, od tam pa se bodo udeleženci z avtomobili in kombiji odpeljali do devet kilometrov oddaljene vasi Volče pod Vremščico, kjer se bo pohod pravzaprav zares začel.

“Pohod je dolg deset kilometrov, na poti bomo obiskali še vasi Čepno, Gornja Košana, Dolnja Košana in Stara Sušica. To so poznane partizanske vasi, po katerih so med drugo svetovno vojno potekale tudi kurirske poti. Pohod bo spremljan z avtomobili. Glede na to, da bodo med nami tudi starejši udeleženci, se nam je zdelo prav, da jim omogočimo vožnjo od vasi do vasi,” pojasnjuje Boža Pečko. V vsaki od teh vasi stoji spominsko obeležje. “Ob vsakem se bomo ustavili in prebrali imena padlih ter pojasnili, kako, kdaj in kje so umrli. Želimo, da spomin nanje ne zamre. V Dolnji Košani, ki je središče Košanske doline, bo daljši kulturni program, ki ga bodo oblikovali tudi domači šolarji.” Iz Stare Sušice, kjer bo pohodnike ob koncu pohoda seveda čakala še pogostitev - topla in hladna malica, napitki ter sladice - bodo po želji organizirali prevoz do izhodišča pohoda. Prostovoljni prispevek za udeležbo in pogostitev znaša pet evrov.


Najbolj brano