Tudi ortoped iz Valdoltre je zanikal krivdo

Prvoobtoženi v največji korupcijski aferi v našem zdravstvu, radiolog Zoran Milošević iz UKC Ljubljana, je včeraj - enako kot vsi obtoženi pred njim - zanikal krivdo. Očitkov, da sta prejemala podkupnino dobaviteljev medicinske opreme, se bosta na glavni obravnavi branila tudi ortoped Ortopedske bolnišnice Valdoltra Robert Cirman in vodja tamkajšnje lekarne Nataša Faganeli.

Včeraj se je za nedolžnega izrekel tudi ortoped Robert Cirman iz 
Ortopedske bolnišnice Valdoltra.  Foto: BOBO
Včeraj se je za nedolžnega izrekel tudi ortoped Robert Cirman iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra.  Foto: BOBO

LJUBLJANA > Obtožnica radiologu Zoranu Miloševiću iz UKC Ljubljana očita, da je kot protiuslugo za naročanje medicinskega materiala pri družbi Emporio Medical na račune v tujini in na roko prejel 114.700 evrov. Med drugim naj bi Milošević tudi kot član razpisnih komisij v ljubljanskem kliničnem centru vplival na odločitve, da je bila za dobavitelja vedno znova izbrana družba Emporio Medical.

Vrhunski zdravnik, ki pa ni sposoben racionalno nastopati

Poleg kaznivega dejanja prejemanja daril, mu tožilstvo očita še pranje denarja, ko je del podkupnine nakazal na sinov račun v Švici. Zaradi nekaj več kot 28.000 evrov, ki jih je prejel na svoj račun, nato pa večino izročil očetu, je med obtoženimi v tej zadevi tudi Miloševićev sin.

Iztok Krumpak

državni tožilec

“Ne predstavljam si, da nekdo, ki izvaja najtežje operacije na možganih, ni sposoben prisostvovati kazenskemu postopku in se dejavno braniti.”

Miloševićev zagovornik Milan Krstić je na včerajšnjem predobravanlnem naroku med drugim predlagal, naj sodišče postavi izvedenca psihiatrične stroke, ki naj preveri, ali je Milošević sposoben racionalno nastopati kot obdolženec. Milošević naj bi imel po Krstićevih besedah hude težave s komunikacijo, zaradi očitkov in odmevov afere v javnosti pa naj bi bil tako prizadet, da ni sposoben sodelovanja v prostorih sodišča.

Tožilca Iztoka Krumpaka je ta predlog presenetil. Milošević naj bi namreč prav včeraj manjkal na sodišču v nekem drugem postopku s pojasnilom, da ima službene obveznosti, ker izvaja zelo zahtevne operacije na možganih. “Ne predstavljam si, da nekdo, ki izvaja najtežje operacije na možganih, ni sposoben prisostvovati kazenskemu postopku in se dejavno braniti.”

1,18

milijona evrov javnih sredstev naj bi si s prejemanjem podkupnin prilastili zdravniki in farmacevti

Milošević je bil med zadnjimi iz enajsterice, ki jo obtožnica bremeni prejemanja ali dajanja podkupnin. Zdravniki in farmacevti iz več javnih zdravstvenih zavodov po državi naj bi s tem, ko so proti plačilu podkupnine naročali medicinski material le pri določenem dobavitelju, javne finance oškodovali za 1,18 milijona evrov. Cene, po katerih so material kupovale zdravstvene ustanove, naj bi namreč že v izhodišču vsebovale del za nagrade za domnevno podkupljene zdravnike in farmacevte.

Branila se bosta tudi dva iz Valdoltre

Včeraj se je za nedolžnega izrekel tudi ortoped Robert Cirman iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Tožilstvo mu očita, da je od dobaviteljev prejel nekaj več kot 53.000 evrov kot protiuslugo za dobavo materiala, ki ga je potreboval pri svojih posegih. Ta denar naj bi dobil na račun, ki ga je odprl v Avstriji, in na roko. Kot vodja enega od oddelkov naj bi vplival tudi na izbiro dobaviteljev drugega materiala, ki so ga potrebovali v Valdoltri.

Tožilec Iztok Krumpak je Cirmanu na včerajšnjem predobravnalnem naroku v zameno za priznanje krivde ponujal dve leti zaporne kazni v obliki vikend zapora, stransko kazen 14.000 evrov in vračilo podkupnine. Ker Cirman krivde ni priznal, bo Krumpak na koncu zahteval višjo kazen, vključno z zaporom brez možnosti alternativnega prestajanja in prepovedjo opravljanja poklica.

Vodja bolnišnične lekarne v Valdoltri Nataša Faganeli je krivdo zavrnila že pred slabim mescem. Zanjo tožilstvo trdi, da je prejela 90.000 evrov podkupnin za to, da je prirejala javne razpise za nakup medicinske opreme v korist dobaviteljev. Za priznanje krivde je tožilec Faganelijevi ponudil enotno triletno zaporno kazen v obliki vikend zapora ter 15.000 evrov denarne kazni in odvzem protipravnih nagrad. Ker dejanja ni priznala, bo tudi zanjo, tako kot za vse ostale vpletene, ki ne priznavajo krivde, na koncu glavne obravnave tožilec zahteval višjo kazen.

Za 40 zabojev spisa

Obtožnica zoper enajsterico obsega 500 strani, spis, ki ga je prejelo sodišče, pa je shranjen kar v 40 zabojih. Zaradi obsežnosti zadeve bo sodišče obtožence razdelilo v štiri skupine, sojenje pa naj bi se začelo jeseni.

Največja korupcijska afera v zdravstvu pri nas je v javnost prišla leta 2013, ko so kriminalisti opravili preiskave na 58 naslovih na območjih Policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor. Ovadili so 15 oseb, a je kazenski pregon zoper štiri že zastaral.


Najbolj brano