Pouk pod nebom in jadri

Istrski osnovnošolci, dijaki in študentje bi lahko en dan pouka ali predavanja imeli na 20-metrski jadrnici. Tako bi se o varovanju morja največ naučili, v zameno za prav posebno izkušnjo pa bi očistili kakšen del obale, na primer v Strunjanskem zalivu, iz katerega običajno potegnejo največ plastenk.

Z leve: Anton Baloh, Breda Švara in Jure Orel, v ozadju posadka  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Z leve: Anton Baloh, Breda Švara in Jure Orel, v ozadju posadka  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Zamisel o posebnih eko dneh in predavalnici na morju se je porodila podjetju CleanSport, ki ima 20-metrsko jadrnico, oziroma Juretu Orlu. Projekt je včeraj predstavil kot Green Academy-Zeleno akademijo. Z njim želi ozaveščati, da je treba zmanjšati onesnaževanje obalnega pasu in morja.

“Skrajni čas je, da se zavemo, da so že vsa svetovna morja onesnažena in se moramo takoj odzvati. Še zlasti, če jih čez 20 let ne želimo imeti v še slabši kondiciji. Jadransko morje ni nobena izjema,” je pojasnil.

Za zeleno filozofijo

Orel napoveduje, da bodo skupaj z istrskimi občinami, ministrstvi, potapljaškimi klubi in društvi Zeleno akademijo preoblikovali v zavod, fundacijo ali ekološko društvo. Prisotni bodo ob Tednu mobilnosti, sodelovati želijo z evropsko mrežo Zero Waste za družbo brez smeti. Ker bi radi tudi sami doprinesli k večji uporabi stekla in drugim trajnostnim rešitvam, bodo z Marino Portorož prihodnje leto septembra pripravili poseben eko dogodek.

Vrednost projekta ocenjuje na 60.000 evrov na leto in poudarja, da je izključno družbeno odgovorno naravnan. Prvi dve leti ga bo finančno podprla Luka Koper in prispevala 30.000 evrov. “Ker so napovedali spoznavanje jadranja in poučevanje o varovanju morja,” je utemeljil Sebastjan Šik, v Luki Koper vodja službe za odnose z javnostmi.

Orel se nadeja, da bo projekt postal vseslovenski, med prvimi, ki ga bodo preskusili, bodo učenci OŠ Koper ter Srednje ekonomske in poslovne šole (SEPŠ) Koper. Ker so zdaj oboji vpeti v zaključevanje ocen, ga bodo zagnali v začetku septembra in ga izvajali vsaj do konca oktobra, odvisno od vremena.

Tako Breda Švara kot Anton Baloh, ravnateljica SEPŠ Koper oziroma ravnatelj OŠ Koper, sta navdušena nad zamislijo o učilnici na jadrnici. “Ko je pouk stran od šolskih klopi, si dijaki snov hitreje in laže zapomnijo,” pravi Švara in dodaja, da na njihovi šoli že prisegajo na steklenice namesto na plastenke. “Čeprav so težje, jih vseeno stlačijo v torbe, ker imajo manj učbenikov.”

Na OŠ Koper so se dogovorili, da bodo imeli pouk pod nebom in jadri četrtošolci, petošolci in šestošolci, ki imajo varstvo okolja in morja v učnem gradivu. Na šoli, kjer pripravijo 1000 kosil in 900 malic dnevno, se vsakič, ko dobijo jogurt v lončkih, vprašajo, kako bi to spremenili. “Toda bioloških kmetij je premalo, da ne bi več posegali po industrijsko pripravljenih živilih v plastični embalaži. Ribji namaz, marmelado in med pa učencem ponujamo brez embalaže. To je naš prispevek za okolje in tega se učenci dobro zavedajo, od njih dobivamo že veliko pobud,” poudarja Baloh.


Najbolj brano