Naši glasbeniki v Chopinovi domovini

Učenci Glasbene šole Koper in njihovi učitelji so se nedavno odzvali na povabilo in z ravnateljem Iztokom Babnikom na čelu obiskali Poljsko ter se med petdnevnim gostovanjem predstavili na dveh skupnih koncertih.

Koprsko glasbeno šolo je v Glasbeni šoli Ignacija Paderewskega v Bialystoku predstavila krepka posadka.
Koprsko glasbeno šolo je v Glasbeni šoli Ignacija Paderewskega v Bialystoku predstavila krepka posadka.  

BIALYSTOK >  Gostovali so na Glasbeni šoli Ignacija Paderewskega v Bialystoku, ki združuje nižje in srednje glasbeno izobraževanje ter ima približno 800 učencev, kar jo uvršča med večje glasbene šole na Poljskem.

“Navdušili so nas prostori njihove glasbene šole, saj imajo v novi stavbi z velikimi, svetlimi učilnicami, številnimi dvoranami in dobrimi inštrumenti odlične pogoje za pouk. Šolo in dijaški dom, v katerem smo bivali, so zgradili s podporo evropskega sklada, s pomočjo katerega so v zadnjem času po vsej Poljski zrasle številne nove dvorane in druge  kulturne ustanove,” pojasnjuje Danijela Masliuk, učiteljica klavirja na koprski glasbeni šoli.

Njihovi učenci so se predstavili na dveh skupnih koncertih. Nastopili so pianistka Sofia Masliuk (mentorica Danijela Masliuk), trobentačica Špela Babnik (mentor Mitja Bobič), pozavnist Tristan Glavina (mentor Andraž Cencič, korepetitorka Tatjana Jercog), violončelistka Neža Ivančič (mentor Antonije Hajdin, korepetitorka Danijela Masliuk), flavtistka Danaja Praček (mentorica Olga Sosič, korepetitorka Tatjana Jercog), harmonikar Marko Vojvoda (mentorica Sonja Mezgec), pevec Elia Marchesich (mentorica Izabela Kniaz; korepetitorka Tatjana Jercog), pianistka Nastasja Češnjevar Ušumović, ki je nastopila solo ter v duu z Jano Stanišić (mentorica Valentina Češnjevar), pianist Vid Božič (mentorica Danijela Masliuk), trio, ki ga sestavljajo flavtistka Katja Filipič, klarinetistka Sara Reja in pianist Vid Božič (mentorica Alenka Zupan), pianistka Staša Galvani (mentorica Breda Pečnik Božič).

Učenci Glasbene šole Koper so se predstavili na zelo visoki ravni, ocenjuje Danijela Masliuk, učitelji pa so se med drugim udeležili mojstrskih tečajev z gojenci poljske glasbene šole, na kateri so si izmenjali poglede na glasbeno pedagogiko.

Popotniki so v Chopinovi domovini spoznavali tako tamkajšnjo kulturo kakor naravo, domov pa so se vrnili z novimi vtisi, izkušnjami in znanjem.  NR


Najbolj brano