Od češnje do češnje

V začetku junija, ko Brda gostijo Praznik češenj - največjo in najbolj odmevno kulturno-turistično-športno prireditev, je čas tudi za tradicionalni pohod Od češnje do češnje, ki pohodnike popelje skozi briške vasice, vinograde in sadovnjake, kjer z dreves (običajno) pozdravljajo hrustljave, rdeče češnje.

Pohod Od češnje do češnje pohodnike popelje skozi briške vasice, 
vinograde in sadovnjake. Foto: PD Brda
Pohod Od češnje do češnje pohodnike popelje skozi briške vasice, vinograde in sadovnjake. Foto: PD Brda

BRDA > No, letošnja sezona češenj je sila skromna, kar pa ni ovira, da Planinsko društvo (PD) Brda v nedeljo ne bi organiziralo že 15. pohoda po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti, ki ga poznamo pod imenom pohod Od češnje do češnje. Tako se imenuje, ker se začne in konča pri češnji, ki je bila na začetku drugega pohoda zasajena pod Kletjo Brda. Danes je stara že 14 let. “Češenj se tokrat udeleženci pohoda resda ne bodo najedli, bodo pa - če bo le vreme naklonjeno, kot napovedujejo vremenoslovci - nagrajeni s prelepimi razgledi po Brdih. Trasa pohoda poteka po severnem delu Brd, delno po poti Čmpevka in delno po drugih poteh,” pojasnjuje Bojan Bužinel iz PD Brda. Pohod je dolg enajst kilometrov, traja pa slabe štiri ure.

Zbirno mesto bo pred Kletjo Brda na Dobrovem (parkiranje je urejeno na dvorišču kleti in v njeni okolici), začetek pohoda pa bo med 8. in 10. uro. Pohodniki se lahko na pot odpravijo kadarkoli, saj je trasa pohoda zelo dobro označena. Startnina znaša deset evrov (za otroke do 12 let je udeležba brezplačna), plačilo startnine pa vključuje osvežilne napitke na dveh postajah ob poti (na eni od postaj bo tudi pokušina briških češenj, oljčnega olja, frtalje in domačega peciva) ter malico in darilo ob zaključku pohoda. Pohod je razgiban, vendar nezahteven, zato je primeren za vse, ki radi hodijo. Pot poteka po cestah in kolovozih. Za hitrejši utrip poskrbita vzpona v Vedrijan in Višnjevik. Zaradi lažje organizacije so zaželene predhodne prijave na elektronsko pošto pdbrda@pzs.si. Več informacij na telefonski številki 031/393-776 (Bojan).


Najbolj brano