Kako dolgo se bo na Krasu obdržalo prvoligaško vzdušje?

Ker se na lovorikah ne spi in se na napakah uči, so pri obeh primorskih pretendentih za mesto v prvi ligi včeraj že analizirali prvo tekmo in postavili temelje za nedeljskih vročih 90 minut v Novi Gorici.

Tako je gol za vodstvo Tabora  z 1:0 dosegel Stefan Stevanović 
(tretji z desne). Foto: Leo Caharija
Tako je gol za vodstvo Tabora z 1:0 dosegel Stefan Stevanović (tretji z desne). Foto: Leo Caharija

SEŽANA > Sežana je po skoraj 19 letih znova okusila dan prvoligaškega vzdušja, ki je bilo še dodatno začinjeno z domačo zmago z 2:1. Glede na vreme je bil obisk na stadionu z veliko nepokrito tribuno zelo dober, znanih (trenerskih) obrazov veliko, prišla je delegacija novega prvoligaša Brava, najbolj znana aktivna nogometaša na VIP tribuni sta bila nekdanja reprezentanta Valter Birsa in Aleš Mertelj. Mnogi so tudi obujali spomine, saj je julija 2000 prav doma Tabor odigral premierno tekmo v prvi ligi in to prav proti Hit Gorici (2:2). Tekmo je sodil sedanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Od takratnih aktivnih nogometašev sta danes v klubskih vlogah Gorice Borut Mavrič in Florjan Debenjak, fizioterapevt Tomaž Šavnik je še naprej na klopi, član takratne Gorice Aleš Kokot pa sedi v upravnem odboru NK Tabor kot eden od predstavnikov generalnega pokrovitelja Cherryboxa. Pri Sežancih je v aktivni klubski vlogi v mlajših selekcijah trenutno le Dejan Makivić.

In ko smo že pri zgodovini: prvi nastop v prvi SNL je ravno ob slovesu Kopra od tekmovanja maja 2017 proti Gorici opravil neutrudni vezist Sežancev Leon Sever, v vratih pa je tedaj stal drugi vratar Tabora, sicer posojeni igralec Gorice Nick Bičić. “Gorica je bila favorit, ker je prvoligaš, za seboj ima več zahtevnejših tekem, vendar pa je vse to treba potrditi na igrišču. Izkazalo se je, da tekmeca lahko premagamo. Na zahtevnem igrišču nam je po 60. minuti začelo primanjkovati moči in koncentracije,” je dejal Sever, ki je z dvema streloma tudi zaposlil goriškega igralca tekme, Grego Sorčana. Ta je pred povratno tekmo velik optimist: “V Novi Gorici bomo pokazali, da si zaslužimo status prvoligaša. Ne čutimo bremena, zavedamo se, da smo mi prva liga. Prvi polčas so domači imeli več priložnosti, v drugem smo bili boljši mi.” Na drugi strani je (tudi zaradi treh sijajnih obramb) sijal od zadovoljstva domači čuvaj mreže Arian Rener, ki je med iskanjem svojih vratarskih rokavic povedal: “Mislim, da so presodili želja, volja in agresivnost, ki so nam prinesli aktiven rezultat. Vzdušje je bilo odlično, takega bi si želel vsako tekmo.”

Grega Sorčan

vratar ND Gorica

“Ne čutimo bremena, zavedamo se, da smo mi prva liga.”

“Sledi tekma za življenje ali smrt. Ne bi si smeli privoščiti poraza, a gol v gosteh veliko pomeni,” je bil dramatičen trener Gorice Saša Kolman. Zgovornejši je bil trener češnjic Andrej Razdrh: “Bila je prava tekma, zbralo se je veliko ljudi in to so si fantje zaslužili. V eni tekmi smo dokazali, da smo lahko enakovredni prvoligašu, nekatere stvari bi lahko boljše izkoristili. Škoda poceni prejetega zadetka, saj smo bili v začetku tekme v veliko boljšem stanju kot Gorica.”


Najbolj brano