Učenci so na igrišču našli vabe za lisice

Na šolskem igrišču ob OŠ Dekani so učenci pred dnevi našli vabe za lisice, ki so tam pristale, potem ko so jih odvrgli iz letala, ki je po dogovoru preletavalo 50-kilometrski pas ob hrvaški meji. V takšnem primeru je previdnost ključna, ob stiku s preparatom pa nujen obisk zdravnika.

V spomladanski akciji  cepljenja lisic proti steklini z vabami, ki jih 
odvržejo iz letala, so se slednje zaradi spleta vremenskih okoliščin 
znašle tudi v bližini šole v Dekanih.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
V spomladanski akciji cepljenja lisic proti steklini z vabami, ki jih odvržejo iz letala, so se slednje zaradi spleta vremenskih okoliščin znašle tudi v bližini šole v Dekanih.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

DEKANI > Vodstvo šole je o tem obvestilo Nacionalni inštitut za javno zdravje in upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter dobilo navodila, kako ravnati. Preparate je hišnik varno odstranil, učence pa so seznanili, kaj storiti, če pridejo v stik z vabami in jih pozvali, naj o morebitnih novih najdbah nemudoma obvestijo učiteljice.

Nekaj otrok in odraslih so cepili proti steklini

“Žal se je vsaj en učenec preparata menda dotikal in s starši naj bi nato obiskal osebnega zdravnika,” pojasnjuje ravnateljica OŠ Dekani Eneja Rožanec. Stik z vabo je namreč treba obravnavati enako kot ugriz stekle živali. Pravi, da so obvestilo o dogodku objavili na spletni strani šole, seznanili pa so tudi starše, ki jih prosijo, naj se s svojimi najmlajšimi temeljito pogovorijo o tej tematiki. Kot smo izvedeli, so v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pred kratkim obravnavali nekaj primerov otrok in odraslih z območja slovenske Istre, ki so prišli v stik z vabami, in so jih zato tudi cepili.

Slovenija se je v letu 2016 razglasila za državo, prosto stekline. Od naših sosednjih držav sta prosti stekline le Avstrija in Italija.

Kako pa so vabe sploh pristale v bližini šole? “Ker so vabe za vakcinacijo lisic proti steklini precej lahke, jih je veter najbrž odnesel tudi v bližino šole,” ugiba Neva Blažina Sedmak iz koprske območne enote uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Pravi, da je letalo v petek, 17. maja, zjutraj in popoldne vzletelo z Aerodroma Portorož in po dogovoru letelo na višini 300 metrov, od tam pa so ročno odvrgli vabe zlasti na območja gozdnih površin, oljčnikov in vinogradov, oziroma povsod tam, kjer predvidevajo, da bi se lahko zadrževale lisice.

380.000

vab odvržejo z letali med vsako akcijo

Če najdete vabo, se je ne dotikajte

“Težave nastanejo na gosto poseljenih območjih, zato se lahko zgodi, da preparate zanese tudi tja, kamor seveda ne sodijo,” pravi Blažina Sedmakova. Ob tem še dodaja, da so Slovenijo pred tremi leti razglasili za državo, prosto stekline. “Letalski raznos vab ob varnostnem pasu s Hrvaško je preventivna akcija, morebitne uplenjene lisice pa je nujno kontrolirati na steklino,” pojasnjuje.

V upravi ob tem opozarjajo, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali odnesejo na najbližjo veterinarsko postajo. V času akcije je prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih. Če vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter obiskati zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto.


Najbolj brano