Sok iz grozdja, sirup iz kopriv, mete ...

Mešani gosti sok iz korenčka in jabolk, koprivni in metin sirup so samo trije iz pestrega izbora sokov in sirupov, ki so jih pridelovalci s Krasa in iz Brkinov prinesli na ocenjevanje v sklopu projekta LAS Krasa in Brkinov Kakovost & podjetništvo.

Nagrajenci prvega ocenjevanja sadnih sokov in sirupov ob podelitvi priznanj na Varejah.  Foto: LAS Krasa in Brkinov
Nagrajenci prvega ocenjevanja sadnih sokov in sirupov ob podelitvi priznanj na Varejah.  Foto: LAS Krasa in Brkinov

VAREJE > Prva dva sokova je pripravila Olga Vodopivec iz Utovelj, tretjega pa Ljuba Štok iz Povirja in obe sta zanje prejeli najvišje možno število točk, 20. Na ocenjevanje, ki ga je ob sodelovanju turistične kmetije Benčič z Varej in Društva kmetic sežanske regije pripravila Kmetijsko svetovalna služba Sežana, je prispelo 37 vzorcev, 24 sokov in 13 sirupov. Med sokovi je bilo največ jabolčnih in grozdnih, kar nekaj pa tudi mešanih in zelenjavnih. “Pri sirupih je bil izbor še bolj pester - od lipovega, jostinega, malinovega, koprivnega, bezgovega, melisinega in metinega do sivkinega,” je povedala predsednica komisije Milena Štolfa. V komisiji sta bila še Danijela Volk in Srečko Horvat.

“Člani komisije smo bili nad vzorci tako sokov kot sirupov presenečeni, saj napak skoraj ni bilo. Le pri majhnem številu vzorcev je bila morda temperatura pasterizacije previsoka ali je hlajenje potekalo prepočasi, tako da so imeli bolj kompotast okus. Nekaj jih je imelo usedlino oziroma niso bili dovolj bistri. Večina sirupov je bila harmoničnih, lepo je bilo zaznati vonj in okus po koprivi, josti in malini, bezgu, meti, melisi ali sivki in ni prevladal okus dodatkov, kot so limona ali sladkor,” je povedala predsednica komisije na podelitvi priznanj v torek na Varejah.

Na 20-točkovni lestvici je 19 ali 20 točk in zlato priznanje prejelo 19 vzorcev, srebrno deset, bronasto pa šest. Udeleženci so sokove in sirupe tudi poskusili ter tako izmenjali tudi znanje za njihovo izdelavo.


Najbolj brano