Zgodba o pogumu

Naša država je včeraj tudi uradno dobila še en muzej, Park vojaške zgodovine, kar je samo po sebi razlog za zadovoljstvo, saj se je kar 56 v razvid vpisanim muzejem pridružil tudi muzej, ki je kljub svoji mladosti največji po obsegu in eden najbolj obiskanih, predvsem pa ima posebno mesto zaradi svoje zgodovinske, domoznanske in tudi domoljubne vsebine.

Uradno priznanje države, da je njegovo varstvo in predstavljanje dediščine širšega pomena, je rezultat 15-letnega trdega in vztrajnega dela z jasno vizijo iz propadajočih starih vojašnic, ki so bile nepotrebno breme za državo in občino, razviti sodoben muzejsko-turistični kompleks. V parku jim je uspelo na račun posluha občine, pristojnih ministrstev in zlasti po zaslugi evropskega denarja, ki so ga znali pridobiti z dobrimi projekti ob pravem času. In v tem smislu so primer dobre prakse, da je mogoče tudi iz razvojne ovire ustvariti zgodbo o uspehu, ali bolje, kot pravi njegov direktor Janko Boštjančič, zgodbo o pogumu, ki jo nemara celo bolj cenijo drugje kot v domači občini. Tu je še vedno slišati opazke, da poslovanje parka občino še vedno preveč stane, zaradi česar mora kakšen kilometer pločnika ali kanalizacije počakati, pa čeprav je ime Pivke ponesel ne le po Sloveniji, ampak tudi prek državnih meja, in čeprav se v zelo veliki meri “pokriva” sam, česar za večino muzejev ne moremo trditi.

Nič ne bi bilo narobe, če bi muzeji za privabljanje čim več obiskovalcev, kar je smisel, več delali tudi na trženju.

Park zato postavlja nekakšno ogledalo tudi drugim muzejem. Jasno je, da za opravljanje javne službe muzeji potrebujejo javni denar - zato je prav, da bi svoj delež dobil tudi park. A nič ne bi bilo narobe, če bi muzeji za privabljanje čim več obiskovalcev, kar je pravzaprav smisel, več delali tudi na trženju, širitvi in atraktivnosti programa, na račun česar je park eden najbolj obiskanih muzejev, in pridobivanju zunanjih finančnih virov.

Poseben razlog za zadovoljstvo nad v razvid na novo vpisanim muzejem pa je v tem, da je s parkom celoviteje predstavljena tudi naša vojaška dediščina. Čeprav že imamo tudi Vojaški muzej Slovenske vojske, vojaške vsebine pa predstavljajo tudi drugi muzeji, je prav park tisti, ki nastopa v vlogi nacionalnega vojaškega muzeja in ki je, poleg pridobitve atraktivnih eksponatov, prvi stalno razstavo posvetil predstavitvi slovenske osamosvojitve.


Preberite še


Najbolj brano