Raznolikost stekla in keramike

Obalne galerije Piran v koprski Meduzi še do konca maja na razstavi Premiki gostijo 14 študentk in enega študenta z ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Študentje unikatnega oblikovanja vedo, da  steklo in keramika terjata čas in predvsem ponižnost.  Foto: Andraž Gombač
Študentje unikatnega oblikovanja vedo, da steklo in keramika terjata čas in predvsem ponižnost.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Razstava je nastala v sodelovanju Obalnih galerij z oddelkom za industrijsko in unikatno oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Predstavlja izbor zaključnih del študentov smeri Unikatno oblikovanje / steklo in keramika, nastalih pod mentorstvom red. prof. mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar v okviru temeljnih predmetov Steklo in Keramika.

“Razstavljena dela so plod raziskovanja materiala in kreativnega razmisleka. Študenti s svojim delom presegajo meje klasičnega razumevanja materiala, ki ga kombinirajo ali dopolnjujejo z različnimi drugimi materiali, pristopi oblikovanja in umetniškimi praksami,” piše v predstavitvi.

Zapisano dobi obliko med sprehodom skozi galerijo, kjer se z deli, ustvarjenimi povečini letos, predstavljajo Maruša Mazej, Simona Žiher, Petra Berčan, Brigita Gantar, Ana Ščuka, Katja Orličnik, Nina Podobnikar, Tamara Fras, Eva Pestotnik, Manja Fürst, Daša Vinšek, Meta Mramor, Špela Šedivy, Kristina Drnovšek,Kristina Merslavič in Filip Kulčar.

Njihova dela so precej raznolika. “Zelo raznolika!” poudarja kustosinja Obalnih galerij Tatjana Sirk. “Pri keramiki imamo tu različne tehnike in forme, od povsem abstraktnih do takih, ki delujejo bolj klasično ... Kakih presežkov morda res ni, so pa vsa dela korektna - od študentov pričakujemo predvsem sveže ideje in mojstrsko izvedbo, ki jo vidimo tudi na razstavi. Dokaj enakovredna, iz oblikovnega vidika morda še zanimivejša, so dela iz stekla. Čutiti je tudi veliko eksperimentiranja in iskanja novih pristopov, kar je v času študija nujno.” Nekatera dela so abstraktna, dekorativni objekti, nekatera pa tudi uporabna - tu so čeveljci, prstani, kitajske palčke ...

V Meduzi so že leta 2010 pripravili razstavo Prepletanja, na kateri se je z deli iz keramike predstavilo deset študentov pod mentorstvom Iztoka Maroha, še spomni Tatjana Sirk. Samostojni študij unikatnega oblikovanja je na akademiji v Ljubljani zaživel le malo prej, leta 2009, namenjen pa je ustvarjanju in oblikovanju predvsem v steklu in keramiki, materialih, ki “zahtevata čas, samostojnost, potrpežljivost, inovativnost, predvsem pa ponižnost in popolno predanost”, v zapisu poudarjata mentorici, ki študente spodbujata k samostojnemu delu, energičnemu dialogu in vpletanju osebnega v študijski proces.


Najbolj brano