Glavno besedo bo imel kamen

Prikaz obdelave kamna, tekmovanje mladih kamnosekov, predavanja, delavnice, rekreativne prireditve, vodeni ogledi, kraška kulinarika ... Vse to pripravljajo organizatorji že 5. Festivala kamna, ki bo od petka do nedelje v Pliskovici.

Tako je bilo na zadnjem Festivala kamna pred dvema letoma. Tudi 
letos organizatorji pripravljajo veliko zanimivih dogodkov. Foto: Petra Mezinec
Tako je bilo na zadnjem Festivala kamna pred dvema letoma. Tudi letos organizatorji pripravljajo veliko zanimivih dogodkov. Foto: Petra Mezinec

PLISKOVICA > Osrednji dogodek festivala je tekmovanje mladih kamnosekov, starih od 18 do 25 let, ki bodo skušali priti korak bliže evropskemu tekmovanju EuroSkills, na katerem je Slovenija v kategoriji kamnosekov že dvakrat osvojila srebro. “Osnovni namen festivala je spodbujanje kamnoseškega poklica in promocija kamna, veliko pozornost pa namenjamo domačemu kamnu,” je rdečo nit festivala strnil njegov vodja Jernej Bortolato, tudi sam kamnosek in predsednik Območne obrtno podjetniške zbornice Sežana.

Mladi kamnoseki bodo svoje izdelke klesali od petka do nedelje, ko jih bo ocenila strokovna komisija, vse tri dni pa v Pliskovici pripravljajo še kopico zanimivih dogodkov. V petek bo ob 19.30 pogovorni večer z naslovom Akrostih Krasa, na katerem bodo o kamnu spregovorili fotograf Jadran Čeh, kamnosek Gabrijel Jeram in arhitekt Stojan Lipolt.

Soboto bo uvedla delavnica suhozidne gradnje v Kosoveljah ob 10. uri, uro kasneje bo voden pohod po sledeh kamna, za najmlajše pa opoldne kamnoseška delavnica. Posebnost letošnjega festivala bo sobotna in nedeljska Kamnarska kuhnca, na kateri bodo kulinarične specialitete Krasa predstavila kraška društva. Novost festivala je tudi skupinsko tekmovanje Kamenčkanje, ki bo v soboto ob 16. uri.

V nedeljo dopoldne bodo odprli razstavo čipk društva K'lunca, ob 10. uri bo tudi delavnica opletanja steklenic z bekinimi vitrami, opoldne se bodo s kamnom spoznavali najmlajši, uro kasneje bo start kolesarjenja po zapuščenih kamnolomih.

Ves vikend pa si bodo lahko obiskovalci ogledali sejem kamnoseških izdelkov, na Kraški tržnici se bodo predstavili domači proizvajalci, Pliskovljani pa bodo ob tej priložnosti odprli svoje domačije in kleti.


Najbolj brano