Komarji na pohodu

Kljub trenutni ohladitvi so se komarji prebudili že med prvomajskimi prazniki. Poleg običajnih komarjev je na našem območju razširjen tudi komar tiger.

Na našem območju in v večjem delu Slovenije je najbolj razširjen in moteč komar tiger (Aedes albopictus). Pripada vrsti komarja iz jugovzhodne Azije, kjer živi v naravnem okolju, v mestih in primestjih. Od tam so ga z različnimi pošiljkami prenesli po svetu. Vrsta se je prilagodila na umetna majhna legla, jajčeca so odporna na nižje temperature in izsuševanje.

Reprodukcijski ciklus se prične aprila in traja do oktobra, odvisno od temperature. Spomladi se iz preživelih jajčec razvije prva generacija osebkov, največ jih je avgusta in septembra. Razvojni ciklus traja v ugodnih pogojih (temperatura, padavine) spomladi med 15 in 20 dni, poleti le šest do osem dni.

Italija: dezinfekcija

Po poročanju Primorskega dnevnika bodo letos v Furlaniji Julijski krajini s pastmi ugotavljali velikost populacije tigrastega komarja, izvajali sistematično dezinfekcijo in ozaveščanje ljudi. Pod nadzorom želijo imeti zlasti okužbe z virusoma Zahodnega Nila in zike. Lani so namreč na območju celotne regije zabeležili 20 primerov okužb z virusom Zahodnega Nila in dva primera okužbe z mrzlico denga.

Samice pikajo podnevi. Zadržujejo se v naravi, v gosto okuženem okolju tudi v zaprtih prostorih. Gibljejo se v premeru 200 metrov. Ta komar je slab letalec in ne zmore daljših preletov. V naravnem okolju se zadržuje v bližini vode, najpogosteje v votlih drevesih in tam, kjer je voda (votli bambus, čaše listov rastlin, palmini listi, razpoke, prazne pločevinke, zalivalke, sodi in drugi zbiralniki).

Lahko je prenašalec mrzlice in različnih virusov. V afriških, azijskih in južnoameriških državah je eden poglavitnih prenašalcev najrazličnejših kužnih bolezni.

Kako se ga ubraniti? Med ukrepi preventive že doma odstranite vso nepotrebno navlako okoli bivališč, kjer bi se voda zadrževala in omogočala razvoj. Prav tako izpraznite posode z vodo, odstranite nepotrebno in gosto zelenje, sanirajte teren, kjer se voda zadržuje.

Pomembna je tudi mehanska zaščita: mreže na oknih, vratih, zaščita telesa s primernimi oblačili in uporaba repelentov, ki odganjajo komarje. Za uporabo v gospodinjstvih so primerna tudi različna razpršila v dozah, ki vsebujejo za človeka neškodljive insekticide.

Drugi del je strokovni poseg s sredstvi - insekticidi, ki delujejo na odrasle oblike in razvojne oblike (adulticidi in larvicidi). Obstaja tudi način uporabe bioloških sredstev, torej njihovih naravnih sovražnikov. Posege izvajamo na javnih površinah in v okolici naših bivališč.

Pri izvajanju klasične dezinsekcije smo zelo omejeni, saj gre kaj hitro za problem onesnaževanja okolja in ekološke vprašljivosti preparatov, zato je potrebna velika previdnost.

Med domačimi ukrepi za odganjanje komarjev je tudi zasajanje primernih rastlin. Posadite jih lahko na domačem vrtu ali v loncih na terasi (ena takšnih je bazilika). Rastline posadite povsod, kjer skušate pregnati zadrževanje komarjev. Poleg tega, da naj bi vas rastlinje ubranilo nadležnih pikov, bo tudi polepšalo vrt ali teraso.

A ponavadi takšni babičini nasveti ne delujejo najbolj uspešno in ne zagotavljajo, da bi imeli zares mir pred komarji. Tako se večina vendarle povrne k uporabi primernega insekticida. Teh je kar nekaj, vendar jih je treba uporabljati dosledno tako, kot narekujejo navodila. V takšnih primerih ne predstavljajo tveganja za človeka, okolje in hišne ljubljenčke.


Najbolj brano