Spet profesionalizacija ekipe

Odbojkarski klub Salonit Anhovo iz Kanala je s tretjim mestom v članskem prvenstvu in z uspehi mlajših selekcij potrdil trend nadaljevanja utrjevanja v slovenskem vrhu. Pred upravo je nov izziv - vrnitev na evropsko prizorišče.

Odbojkarji Salonita Anhovo so ponovili lanski dosežek - tretje 
mesto v državnem prvenstvu. Foto: Igor Mušič
Odbojkarji Salonita Anhovo so ponovili lanski dosežek - tretje mesto v državnem prvenstvu. Foto: Igor Mušič

KANAL > Kanalska odbojkarska šola ostaja tako na slovenskem vrhu kot tudi tik pod njim. Državni prvak ljubljanski ACH Volley je zlato osvojil tudi z Juretom Okrogličem in Janijem Kovačičem. Med nosilci srebra, člani kamniškega Calcita, je še tretji Kanalec, Matija Jereb. Matični klub, ki je te fante vzgojil, Salonit Anhovo, je bronast - pred nekdanjim prvakom Mariborom, ki pa se to sezono ponaša z najboljšimi mladinci v Sloveniji in ima neprimerno večje zaledje od Kanalcev.

Na kanalskih tribunah je bilo letos več gledalcev - predvsem pa so bili po zaslugi navijaške skupine Salonit cement boys glasni in prepoznavni tudi na gostovanjih. Klub si je tako kot lani priborili pravico nastopanja v evropskem pokalu challenge. Takrat so se mu v Kanalu odpovedali zaradi sicer povečanega (na okoli 230.ooo evrov), a še vedno premajhnega proračuna in večinoma amaterske ekipe.

Primerjava dosežkov

Primerjava dosežkov Salonita v lanski in letošnji sezoni, člani, prvenstvo: obakrat 3. mesto; pokal: 17/18 - četrtfinale, 18/19 - polfinale; mladinci: 17/18 - 17. mesto, 18/19 - 13. mesto; kadeti: 17/18 - 7. mesto; 18/19 - tekmovanje za razvrstitev od 5. do 8. mesta še traja; starejši dečki: 17/18 - 1. mesto, 18/19 - uvrščeni med 8 najboljših, tekmovanje še traja.

Evropa je blizu

Športni direktor Miloš Grilanc ocenjuje, da je po desetletju premora spet nastopil čas, ko bi primorsko občinstvo v Kanalu lahko spet videlo evropske boje: “Mislim, da bomo letos sposobni nastopiti v evropskih tekmovanjih. Klub je denarno stabiliziran. Redno pokrivamo vse obveznosti, počakati pa je treba do konca meseca, ko bo o nastopanju v Evropi odločal upravni odbor kluba. Temelje imamo dobre. V sezoni smo dosegli vse zastavljene tekmovalne cilje in organizirali odmeven zaključni turnir slovenskega pokala. Skoraj vsi igralci imajo pogodbe še za naslednje leto, zapolniti moramo le dve igralni mesti.”

Upravni odbor se bo - glede na dosežke in dobre odnose v klubu - verjetno odločil za še eno sezono sodelovanja s hrvaškim trenerjem Igorjem Šimunčićem, ki se je dokazal po strokovni, pa tudi po človeški plati z dobrim znanjem slovenskega jezika in občutkom za gibanje v kanalskem odbojkarskem okolju. Domači igralci imajo še veljavne pogodbe, pri tujcih pa bodo na vrsti pogajanja in iskanja. Ko sta bila zdrava, sta sprejemalec, Hrvat Fran Peterlin, in organizator, Srb Nikola Živanović, d0bro opravljala delo, zaželena pa bi bila še visoka okrepitev v bloku.

Miloš Grilanc

športni direktor

“Mislim, da bomo letos sposobni nastopiti v evropskih tekmovanjih.”

Za resno igranje v Evropi bo potreben premik od amaterizma in pol profesionalizma k profesionalnemu statusu - vsaj za vse člane prve postave. Težko si je predstavljati, da bi kombinacija študentov in delavcev ter dveh profesionalcev sledila ritmu sreda-sobota. Za takšen korak bodo uprava in glavni pokrovitelj morali najti dodaten denar ter premakniti raven letnega proračuna nad 300.000 evrov, pri čemer bo glede na majhnost zaledja treba še naprej krepiti temelje lastne odbojkarske šole.

Od Bovca do Deskel

Letos je ta potekala uspešno. Najmlajši dečki, starejši dečki in kadeti, ki so še sredi tekmovanj, se bodo morda potegovali celo za odličja. Od Bovca do Deskel pod Salonitovim strokovnim vodstvom vadi 150 mladih. Trenerji sistematično iščejo visoke igralce, kjer je primanjkljaj še vedno velik. V klub bodo skušali pripeljati še kakšnega sposobnega visokega mladega fanta iz širše slovenske okolice. Velik izziv predstavlja razvoj mladih igralcev v obdobju od kadetov do članov. Slovensko mladinsko prvenstvo je za resen napredek igralcev prekratko, pri Salonitu pa ugotavljajo, da jim manjka kakovostna vmesna raven tekmovanja - drugoligaška ekipa. V zadnjem obdobju so si v Kanalu pri tem pomagali z drugoligaškimi sosedi iz Prvačine, ki pa so pod pokroviteljstvom Gen-I Volleyja to pomlad napredovali v prvo ligo. Konec meseca, ko so praviloma sprejete odločitve o sestavah lig za novo sezono, bo jasno, ali bodo v njej tudi igrali.


Najbolj brano