Na koncu pa bodo zmagali Angleži

Reprezentančna lovorika je za Angleže težko dosegljiva. Izjema je bila domače svetovno prvenstvo leta 1966. Kdo ve, morda pa se bodo med 5. in 9. junijem kot prvi vpisali na seznam zmagovalcev v ligi narodov. Jasno pa je, da bo na začetku prihodnjega meseca angleški klub osvojil evropski vrh. Finale lige prvakov prinaša dvoboj Liverpoola in Tottenhama.

 Foto: STA
Foto: STA

“Nogomet je preprosta igra. 22 mož približno 90 minut teče za žogo, na koncu pa vedno zmagajo Nemci,” je pred skoraj tremi desetletji izjavil nekdanji angleški reprezentant in napadalec Tottenhama Gary Lineker. Z izbrano vrsto ga je leta 1986 na svetovnem prvenstvu tudi s pomočjo božje roke zaustavil Diego Maradona, ki je Argentino popeljal do naslova. Leta 1990 so se na mundialu Angležem v polfinalu zoperstavili Nemci, ki so zmagali po boljšem izvajanju enajstmetrovk in se povzpeli na svetovni prestol. Takrat je Lineker postregel z mislijo, ki je šla v nogometne anale.

Po povratnih polfinalnih dvobojih lige prvakov (LP) bi lahko Lineker nekoliko priredil svoj izrek. Po letu 2008, ko sta se za lovoriko v finalu udarila Manchester United in Chelsea, bomo torej spet priča angleškemu finalu. Odkar LP podeljuje po tri oziroma štiri vstopnice najmočnejšim državam, smo v tem tisočletju šestkrat spremljali državni obračun v finalnem obračunu za lovorike.

5 angleških klubov je v 63-letni zgodovini elitnega klubskega tekmovanja skupno osvojilo 12 lovorik.

Trikrat so bili finali obarvani povsem špansko. Prvi se je zgodil leta 2000 z obračunom Reala in Valencie. Tri leta pozneje sta se v italijanskem finalu pomerila Milan in Juventus. Dvakrat (2014 in 2016) sta se v zaključnem dvoboju soočila mestna tekmec iz španske prestolnice, Real in Atletico. Zadnje dejanje elitnega klubskega tekmovanja bo 1. junija gostil Madrid, a prvič po šestih letih v finalu ne bo španskega predstavnika. Nazadnje se je to zgodilo leta 2013, ko sta za nemški finale poskrbela Bayern in Borussia Dortmund. Zaključnega obračuna angleških klubov bomo torej deležni drugič.

Liverpool po tradiciji in uspehih velja za otoški klub z največjimi uspehi v evropskih okvirih. Ne nazadnje je bil finalist lani, pa tudi leta 2005, ko je vpisal peto zmagoslavje v elitnem klubskem tekmovanju, in nato še dve leti kasneje. Tottenhamova bilanca - angleška in evropska - je skromnejša. Do letošnje sezone je bil mejnik v elitnem klubskem tekmovanju polfinale, je pa res, da je bil Tottenham prvi angleški oziroma britanski klub z evropsko lovoriko, potem ko je v sezoni 1962/63 osvojil tedanji pokal pokalnih zmagovalcev. Klubska zgodovina je tesno povezana z White Hart Lanom, kjer so ostroge domovale več kot stoletje. Morda pa je letošnja selitev na najsodobnejši Tottenham Hotspur Stadium naznanila tudi novo tekmovalno prelomnico. Zmagoslavje v LP bi londonskemu klubu v vseh pogledih dalo nov veter v jadra.

Damirju Skomini finale lige prvakov?

Finalista lige prvakov sta znana, imena sodnikov pa bodo pri Uefi skrivali še nekaj dni. Nobena skrivnost pa ni več, da je med najožjimi kandidati za prestižno nalogo še ne 43-letni Koprčan Damir Skomina. Dober znak zanj je, da v izločilnih tekmah ni sodil od povratne četrtfinalne tekme v evropski ligi (Chelsea : Slavija 4:3), v ligi prvakov pa od povratne tekme osmine finale med PSG in Manchester Unitedom (1:3), ki jo je zaznamoval s sporno odločitvijo za ključno enajstmetrovko v korist Angležev v sodniškem podaljšku. Lani je sicer Skomina sodil v polfinalu lige prvakov (na povratni tekmi med Romo in Liverpoolom 4:2), predlani pa tudi finale evropske lige med Manchester Unitedom in Ajaxom (2:0).

V letošnjih izločilnih dvobojih smo že spoznali, da je vse mogoče. Papirnate napovedi veljajo malo ali nič. V naslednji tekmi se lahko postavijo na glavo. V sredo so se v Amsterdamu v 15-minutnem premoru med polčasoma. Tottenham se je z zmago 3:2 priključil Liverpoolu v finalu. Vsekakor je letošnja izvedba LP prinesla prevlado napadalnega in igrivega nogometa. Najlepše ga je upodabljal Ajax, ki bi si ob glasu ljudstva zaslužil mesto v finalu. Zdaj pa je že jasno, da bo 13. lovorika v elitnem klubskem tekmovanju romala v Anglijo.


Najbolj brano