V zaporu se je pridružil očetu

Po ponedeljkovem razgrajanju v prostorih koprskega centra za socialno delo je 49-letni Koprčan zaradi nasilja v družini včeraj končal v priporu. Pred tem so mu še sodili, ker naj bi predlani v Krkavčah pretepel Milko Grbac. Njo in njenega moža Angela naj bi avgusta lani umoril njegov 71-letni oče. Za rešetkami koprskega zapora sta tako oba - oče in sin.

Ob hiši umorjenih zakoncev pod Krkavčami so se očitno dogajala 
nasilna dejanja že dolgo pred lanskim grozovitim umorom. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Ob hiši umorjenih zakoncev pod Krkavčami so se očitno dogajala nasilna dejanja že dolgo pred lanskim grozovitim umorom. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Obtoženi v Krkavčah grozi vsakemu, ki je povezan s pokojnima ali s tem dogodkom,” je včeraj povedala domačinka iz Krkavč, ki je pričala na sojenju 49-letnemu Ivici M. zaradi očitkov, da je septembra leta 2017 v Krkavčah napadel svojo teto Milko Grbac.

Slabo leto po domnevnem napadu, zaradi katerega sodijo 49-letniku, naj bi njegov 71-letni oče Marko M. na grozovit način umoril 75-letno Milko (sicer njegovo polsestro) in njenega 83-letnega moža Angela. Policisti so oba našli v mlaki krvi, Angelo je izdihnil nekaj trenutkov po njihovem prihodu, Milka pa je zaradi hudih poškodb umrla slab mesec po napadu. Policisti so na kraju našli tudi Marka M. in mu vzeli prostost. Od takrat je v priporu. Na nedavnem predobravnavnem naroku ni priznal krivde za očitana umora.

Grozil tudi nosečnici

Čeprav sinu Ivici M. na koprskem okrajnem sodišču sodijo prav zaradi napada na svojo teto, pa je v priporu končal zaradi drugih prestopkov. Na koprski policijski upravi so pojasnili, da so v ponedeljek v prostorih centra za socialno delo v koprskih Prisojah obravnavali in vklenili 49-letnega domačina, ker je grozil svoji ženi in razgrajal po prostorih.

Po naših informacijah naj bi Ivica M. izvajal nasilje nad svojo ženo že nekaj časa, zaradi česar naj bi se minuli vikend odselila iz skupnega stanovanja. V ponedeljek dopoldne naj bi jo iskal v prostorih centra v Prisojah, kjer je žena sicer zaposlena. Ker naj bi se ta s sodelavkami pred njim skrila v en prostor, je razgrajal po drugih prostorih. Grobo naj bi grozil tudi zaposlenim, tudi visoko noseči ženini sodelavki. Zaposlene so poklicale na pomoč policiste.

Pridržan od ponedeljka

Medtem se je Ivica M. odpeljal in se čez četrt ure vrnil. Na kraju je bila takrat že policijska patrulja, ker pa naj bi grozil tudi policistkam, so poklicale okrepitev in skupaj s kolegi nasilnega Koprčana obvladale ter vklenile. V ponedeljek opoldne so ga odpeljali v pridržanje, od koder so ga včeraj dopoldne najprej pripeljali na sojenje k sodnici Meliti Černe.

Tožilstvo mu očita, da je septembra leta 2017 grozil svoji teti Milki Grbac, jo z “bücalićem”, kavljem za seno, udaril in poškodoval ter s traktorjem na dovozni poti odrinil in poškodoval avto njenega soseda. Obtoženi dejanja zanika, ker pa je bila napadena medtem umorjena, skuša sodnica priti do resnice s pomočjo prič.

Včeraj je pričala prebivalka Krkavč, ki je zadnjih nekaj let hodila k umorjenima zakoncema najmanj enkrat tedensko. “Vsak teden sta dobila kakšno pošiljko s sodišča in jaz sem jima to prebirala in jima razlagala. Onadva sta bila komaj pismena,” je včeraj povedala in dodala, da se obtoženega boji, da grozi vsem v vasi in da bo po tem pričanju gotovo grozil tudi njej. “Ampak vam moram povedati po pravici, ne morem drugače,” je dejala. “In tako je tudi prav,” ji je odvrnila sodnica.

Priči se je smejal

Ko je govorila o grožnjah, se je obtoženi smejal. Sodnica ga je zato ostro opomnila, naj se vzdrži takega obnašanja. “V tem ni nič smešnega, veste,” je dejala. Priča je povedala, da ji je pokojna Milka nekoč dejala, da jo je Ivica napadel in poškodoval, zaradi česar jo je peljala na organizacijo Beli obroč, kjer pomagajo žrtvam družinskega nasilja. “Imela je povito roko, rekla mi je, da jo boli tudi glava, ker jo je udaril po glavi. Drugega mi ni povedala. Iz bolnišnice jo je pripeljal sosed,” je povedala priča. Po podatkih tožilstva so ji v bolnišnici po napadu zašili nekaj ran.

Sodnica je nato odločila, da bo v tem primeru zaslišala še izvedenca, ki bo povedal, kakšne so bile takrat poškodbe pokojne Milke Grbac, in septembra opravila ogled kraja, kjer naj bi obtoženi s traktorjem porinil avto Milkinega soseda. Če ne bo uspel s pritožbo, bo naslednjo obravnavo obtoženi dočakal v koprskem priporu. Policisti so obtoženega od leta 2001 že večkrat obravnavali zaradi nasilja, zaradi grožnje z nožem pa mu je sodišče predlani že izreklo pogojno obsodbo.


Najbolj brano