V akcijo za poletno postavo

Čas praznovanj z družino in prijatelji ob obloženih velikonočnih mizah in prvomajskih piknikih je mimo, naša telesa pa si po tem zaslužijo, da se jim posvetimo z bolj zdravo hrano in jih razstrupimo. Načinov za to je več, ob tem pa bo levji delež odigrala tudi samodisciplina. Ob bolj lahki lokalni hrani in gibanju lahko z obiskom savn ter razstrupljajočimi masažami poskrbimo, da bo tudi naša postava čim prej nared za skok v kopalke.

Bliža se poletje in z njim čas, ko bomo svoja telesa odeli v bolj lahka poletna oblačila in tudi v kopalke. Navadno prav ta čas povzroča večini ljudi nemalo težav, saj se v poletnih oblačilih in kopalkah ne počutijo dovolj samozavestni, še posebej, če njihovo telo razkriva kakšno pomanjkljivost.

Začetne obremenitve naj bodo zmerne

Da bi bil prehod iz obdobja velikonočnih in prvomajskih praznikov, ki so jih zaznamovala predvsem praznovanja z družino in prijatelji ob dobri hrani, v poletno opravo čim manj stresen za moške in ženske vseh generacij, osebni in drugi športni trenerji navijajo za čim več gibanja v naravi. Svetujejo, naj si ljudje izberejo šport, ki je primeren za njihovo starost in telesno pripravljenost ter naj pri tem ne pretiravajo. S tem se izognejo poškodbam in morebitni slabi volji ob neželenih rezultatih. Prav tako so ključni pravilna oprema in vzdrževani športni rekviziti, zato je sedaj tudi skrajni čas, da serviserji pregledajo in uredijo vaša kolesa, skiroje, rolerje in druge športne pripomočke, ki jih čez zimo niste uporabljali. Ključna je seveda tudi pravilna obutev. Predlagajo tudi, naj bodo začetne obremenitve športnih aktivnosti zmerne, nato pa naj jih postopoma dvigujemo.

“Savna je bolj namenjena grajenju fizične kondicije in izboljševanju imunosti, zato priporočamo, da v savno vstopamo zdravi.”

Alenka Mrežarvodja centra dobrega počutja Spa Perla

Aktivni mimogrede na poti v službo

Pomlad je idealen čas tudi za to, da telovadnice in fitnes studie zamenjamo z igrišči in športnimi vadišči na prostem. Gibanje na svežem zraku ima namreč večji učinek, pozitivno vpliva tudi na boljše počutje. Novejši ali obnovljeni športni parki na Primorskem se lahko pohvalijo tudi z orodji za ulično vadbo.

V lepem vremenu smo lahko aktivni mimogrede na način, da za pot v službo namesto avtomobila ali avtobusa izberemo kolo ali gremo peš. Prav tako si lahko v prostem času vzamemo več časa za gibanje in gremo tudi po osebnih opravkih peš ali s kolesom.

Čim več sestavin brez deklaracij

Poleg športnih aktivnosti odločilno vlogo pri razstrupljanju telesa in njegovi pripravi na poletno sezono igrata hrana in pijača. V kolikor bomo alkoholne, sladkane in gazirane pijače zamenjali za vodo in nesladkane zeliščne čaje, bomo storili že veliko. Prehranski strokovnjaki pa svetujejo, naj pri pripravi jedi izbiramo živila brez deklaracij, torej naj uživamo čim manj predelane in hitro pripravljene hrane.

Matjaž Šinigoj, vodja kuhinj v novogoriškem igralniško-zabaviščnem centru Perla, je v okviru projekta Glocal Gourmet, s katerim spodbujajo uporabo lokalno pridelanih sezonski sestavin v trajnostno naravnani kuhinji, oblikoval recepte za jedi goriške prihodnosti. S tem pa ni želel, da bi postale stalnica le v Hitovi ponudbi, ampak tudi na krožnikih ljudi na Goriškem in širšem primorskem prostoru.

“Jedi s tradicionalnimi sestavinami, ob katerih smo odraščali, sem z uporabo sodobnih kuharskih tehnik preoblikoval v jedi, za katere bi si želel, da postanejo jedi goriške prihodnosti. Zato, da ob vprašanju, katere so tipične goriške jedi, ne bomo več v zadregi, temveč z veseljem in ponosom predstavili mineštro Goričanko in druge jedi s sestavinami iz lokalnega okolja,” pove Matjaž Šinigoj.

Za spomladansko različico mineštre je med drugim izbral sestavine, kot so hren, šalotka, oljčno olje, svež lovor, rožmarin in timijan, krompir, oluščen ječmen, šparglje, korenček, mlado čebulo, grah in bob.

Omejimo količine in energijo obrokov

Energija ne more iz nič nastati in se v nič spremeniti, kar pomeni, da moramo tisto, kar smo pojedli, tudi porabiti. To se na prvi pogled zdi zelo enostavno, v resnici pa je težje. Še posebej, če se tega zavemo šele po praznikih, ko smo se določenih živil tudi prenajedli (za veliko noč šunke, jajc in potice, za prvi maj mesa na žaru), zato velja po praznikih malce zategniti zavoro in obroke količinsko ter energetsko omejiti. Seveda sem ne spada izpuščanje obrokov.

Matjaž Šinigoj zato priporoča jedi iz zelenjave in stročnic z le nekaj dodatki beljakovin iz rib in mesa. “Bolje je, da je zelenjava kuhana zaradi hitre prebave,” še svetuje. V tem času lahko združimo tudi prijetno s koristnim in se odpravimo na nabiranje sveže divje zelenjave v naravi, pri čemer bomo tudi aktivni.

Nikar s telefonom v savno

Tudi s savnanjem učinkovito razstrupimo telo. Alenka Mrežar, vodja centra dobrega počutja Spa Perla, pravi, da je ob obisku savn najbolje izbrati tisto, v kateri nam je prijetno. Savne imajo nekateri tudi doma, sicer pa priporoča obisk katerega od središč savn na severnem ali južnem Primorskem.

Eden od najcelovitejših centrov savnanja na Goriškem je svet savn v Spa Perla, kjer imajo finsko savno, izredno vlažno turško savno, bio savno ter infrardečo savno, ki globinsko segreje telo, ob tem pa tudi ustrezne prostore za počitek in osvežitev tudi z doživljajskimi tuši. Osrednji nasvet, ki ga ima tamkajšnje osebje, je, naj se v savno in tamkajšnje sproščanje nikar ne odpravimo z mobilnimi telefoni, saj namera ne bo imela svojega učinka. “Pomembno je, da posameznik posluša svoje telo, da je pozoren na svoje počutje. V določenih primerih savnanje tudi odsvetujemo, predvsem pri osebah s kožnimi obolenji, s težjimi oblikami obolenj srca, z nekaterimi pljučnimi obolenji, v času gripoznih obolenj, ob povišani temperaturi ...” našteje Alenka Mrežar.

“Čeprav savnanje povzroča različne trenutne spremembe tako kardiovaskularnega kot hormonalnega sistema, jih večina odraslih in otrok dobro prenaša. Savnanje ne vpliva na zmanjšanje plodnosti, varno pa je tudi med zdravo nosečnostjo. Savna je bolj namenjena grajenju fizične kondicije in izboljševanju imunosti, zato priporočamo, da v savno vstopamo zdravi,” še pove in doda, da je pred vstopom v savne priporočljivo, da se osebe stuširajo in odložijo ves nakit. Priporočljiv čas v savni je do 15 minut. “Po izhodu pridejo na vrsto ohlajevanje, tuširanje in počitek, ki mora biti vsaj dvakrat daljši od savnanja,” opiše, izbor savne pa prepušča psihofizični kondiciji posameznika. “Vsekakor pri uporabi vseh savn svetujemo, da posameznik postopoma povišuje temperaturo v savni ali savnanje prične v tisti savni z nižjo temperaturo in nadaljuje v smeri tistih z višjo temperaturo ter temu prilagodi čas savnanja ter seveda počitka,” sklene Mrežarjeva.


Najbolj brano