Laibach na novogoriškem odru

V okviru evropske turneje, na kateri predstavljajo zadnjo ploščo The Sound of Music, je v SNG Nova Gorica nastopila zasedba Laibach.

Po umirjenem, melodičnem in pop začetku so Laibach v drugi 
polovici koncerta z instrumentalnim stampedom zaružili v industrial temelje.  Foto: Leo Caharija
Po umirjenem, melodičnem in pop začetku so Laibach v drugi polovici koncerta z instrumentalnim stampedom zaružili v industrial temelje.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Da je nastop Laibach dogodek, ki ga Goričani ne smejo zamuditi, je bilo jasno že, ko so zaradi ogromnega zanimanja publike v novogoriškem teatru napovedali dva zaporedna koncerta - ob 19. in še enega ob 21. uri.

Laibach so se v Novi Gorici ustavili na poti po Evropi, kjer predstavljajo konec lanskega leta izdano ploščo The Sound of Music, za katero so inspiracijo dobili med gostovanjem v Severni Koreji leta 2015 in na kateri večinoma glasbeno preobračajo skladbe iz filma Moje pesmi, moje sanje in jim pridodajo denimo še skladbo Arirang, tradicionalno korejsko, spet seveda prirejeno na sebi lasten način.

In prvi del koncerta je bil prav to - sprehod čez novo ploščo z The Sound of Music, Climb Ev'ry Mountain, Do-Re-Mi, pa preko Edelweiss, My Favorite Things, The Lonely Goatherd, Sixteen Going on Seventeen do Arirang, ki so jih podkrepili z domiselnimi videoprojekcijami, na katerih je “v odsotnosti” goriški publiki zapel tudi Boris Benko, sicer član zasedbe Silence. Pevka Marina Martensson in frontman Milan Fras, ki se je na novogoriškem odru očitno dobro počutil, sta bila seveda v dobri pevski družbi, pa čeprav se je odlični Benko pojavljal zgolj na platnu. In z glasom, seveda.

Na polovici koncerta pa so Laibach popolnoma obrnili ploščo in se iz današnjosti vrnili povsem na začetke. Z instrumentalnim stampedom so zaružili v industrial temelje, s katerimi so orali po osemdesetih in si postavili edinstveno ime na globalni glasbeni sceni. Posodobljene Vier Personen, Mi kujemo bodočnost, Nova Akropola, Krvava gruda - plodna zemlja, Ti, ki izzivaš in Smrt za smrt (edino od omenjenih iz devetdesetih), so bile macola, ki je klestila z dobro merjenimi udarci in surovo energijo, ki za seboj ne pušča ujetnikov. In je odlično sedla kot protiutež bolj umirjenemu, melodičnemu in pop začetku.

Koncert so zaključili z bisom, v katerem so med drugim ponudili skladbo in videom The Coming Race iz filma Iron Sky - The Coming Race in presenetljivim countryjem Surfing across the Galaxy. Podoba Milana Frasa s kavbojskim klobukom in v ozadju projekcija arhaične videoigrice, na kateri lik Frasa na raketi po vesolju lovi srčke, pa je bila seveda češnjica na torti ...


Najbolj brano