Četrta goriška lovorika?

Drevi ob 20. uri se bo v novogoriški mestni dvorani začela zadnja tekma finalne serije državnega prvenstva za odbojkarice. Domači Gen-I Volley bo skušal po enajstih letih spet osvojiti naslov prvaka. Tekmice iz Maribora so se ga doslej veselile že šestnajstkrat.

Pia Blažič (Gen-I Volley, v napadu) je bila najboljša igralka zadnjih 
dveh finalnih tekem.   Foto: Andrej Petelinsek
Pia Blažič (Gen-I Volley, v napadu) je bila najboljša igralka zadnjih dveh finalnih tekem.  Foto: Andrej Petelinsek

NOVA GORICA > Nemogoče je mogoče. V tem slogu je potekal dosedanji del finalne serije na tri zmage med Novogoričankami in Novo KBM Branik iz Maribora. Štajerke so uvodoma Primorke premagale sredi Nove Gorice, na drugi tekmi pa so novogoriško ekipo v Mariboru skoraj odpihnile. Po tem je le malokdo verjel, da se bo sicer močna, a vendarle šele letos sestavljena novogoriška zasedba pobrala. Kakovost Gen-I Volleyja sicer ni bila niti za trenutek vprašljiva, ostal pa je dvom, ali je ekipa že sposobna biti najboljša, ko je pritisk največji - še posebej po grenkem izpadu v polfinalu pokala in po tem, ko je v finalni seriji ostala brez prve organizatorke Klare Perić, brez nove reprezentančne blokerke Mirte Velikonja Grbac in brez pričakovanega učinka hrvaške napadalke Isabel Kovačić. Po izenačenju na 2:2 v zmagah dvomov ni več. Trener Vasja Samec Lipicer in njegova dekleta so iz pravega testa. Zala Zbičajnik je odlično prevzela organizacijo igre, v bloku dobro igra rezervistka Nuša Ferlinc, zagato v napadu pa so v Novi Gorici rešili s spremembo igralnih mest. V napad je šla vsestranska Lana Ščuka, vrzel na sprejemu pa je izvrstno zapolnila Pia Blažič, ki je prav na zadnjih dveh dvobojih novogoriškega vstajenja od mrtvih tudi v napadu gladko prebijala Mariborčanke in bila prva posameznica teh tekem.

Če temu dodamo zanesljive obrambe Patrizie Zampedri, zanesljivost kapetanke Tine Lipicer Samec in blokerke Tine Grudina, je jasna kakovostna širina. Z njo so Primorke na zadnjih dveh tekmah ustavile Mariborčanke, pri katerih v napadu vse sloni na reprezentantki Izi Mlakar in Azerbajdžanki Anastaziji Bezsonovi. Recept za današnjo zmago sloni prav na ustavitvi teh dveh odbojkaric, ki večinoma dosegata kar tri četrtine vseh točk za Novo KBM Branik.

Pričakujejo polno dvorano

Organizatorji tekme pozivajo obiskovalce, da začnejo prihajati že ob 19. uri, ko se bodo sprostila parkirišča pri Trgovski hiši in pri poslovni stavbi Hita. Blagajna (vstopnina znaša tri evre) bo odprta od 19.20. Pričakovati je, da bo vseh tisoč sedežev razprodanih. Za krepitev vzdušja bodo skrbeli Goriški pihalni orkester in združene navijaške skupine domačinov ter odbojkarjev iz Kanala in Prvačine.

Domači trener Samec Lipicer bo imel na voljo iste zdrave igralke kot v Mariboru. Kot koristno menjavo na servisu in na sprejemu lahko uporabi še izkušeno Tejo Kolbl. Opozarja, da še ni čas za evforijo: “Nismo še na cilju. Treba bo zmagati še enkrat, a gremo v tekmo zadovoljni, ker smo v Mariboru prikazali igro, kot sem si želel. To bo treba ponoviti.” Direktor kluba Uroš Stanič dodaja: “Mislim, da smo v finalni seriji že videli to, kar ekipi lahko prikažeta - tako taktično kot glede izbora igralk. Spet moramo pokazati dobro dnevno formo, kot smo jo v Mariboru.”


Najbolj brano