Turk brani naslov

Danes ob 18. uri se bo s protokolarnim startom pri starem mlinu v Ajdovščini začel deveti dvodnevni reli Vipavska dolina. Na uvodni dirki državnega prvenstva bo naslov branil tudi aktualni prvak, Idrijčan Rok Turk.

Državni prvak Rok Turk bo tudi drevi drvel po ajdovskih ulicah. Foto: Igor Mušič
Državni prvak Rok Turk bo tudi drevi drvel po ajdovskih ulicah. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Na reli Vipavska dolina je organizator Avto klub Ajdovščina Motorsport privabil kar 104 posadke iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Češke in Nemčije. Dirka šteje tudi za pokal Alpe-Jadran in za avstrijski pokal, tekmovali pa bodo tudi starodobniki.

Naslov državnega prvaka in lansko zmago na ajdovskem reliju brani idrijska posadka Rok Turk - Blanka Kacin z novim hyundaijem vrhunskega razreda R5. Obeta se ponovitev lanskega izjemno napetega boja za vrh z italijansko posadko Claudio de Cecco - Jean Campeis, ki vozi enak avtomobil. Oba bosta imela hujšo konkurenco kot lani, med Slovenci in med tujci.

Program relija

Danes v Ajdovščini - protokolarni start (Pošta 18); tekmovalni start ulične prve hitrostne preizkušnje (Stari mlin, 20.30); jutri v Vipavski dolini, hitrostne preizkušnje - Predmeja (8.40, 10.55), Bela (9.15, 11.30), Žablje (14.55,17.20, 19.45) in Erzelj (15.25,17.50); v Ajdovščini - slovesen zaključek (Pošta, 20.45).

Veteran slovenskega relija, šestkratni prvak, Idrijčan Darko Peljhan, prihaja s sodobnejšim volkswagnovim polom RN4, boljši avtomobil kot lani pa ima tudi njegov mestni tekmec, petkratni slovenski prvak Aleks Humar z novo škodo fabio R5. S peugeotom 208 R5 se bosta prvič predstavila Gorenjca Aleš Zrinski in Rok Vidmar. Z dirkalniki R5 bodo vozili še trije tujci. Tem posadkam z najsodobnejšimi štirikolesno gnanimi vozili s 300 in več konjskimi močmi bodo drugi težko kos. Za Primorce bo zanimiv tudi boj za vrh v posameznih nižjih razredih. Za vrh absolutne konkurence s pogonom na en kolesni par se bo boril tudi Jernej Fakin (ŠD Gas Kras) s peugeotom 208 R2.

Dirkače čaka 285 kilometrov potenja na desetih hitrostnih preizkušnjah. Prva bo drevi od 20.30 po ajdovskih mestnih ulicah v okolici pošte in avtobusne postaje. Preostalih devet bo jutri - od uvodne na Predmeji (8.40) do zadnje nad Žabljami (19.45).

Začetek tudi v gorsko-hitrostnem DP

Ta konec tedna se začenja tudi letošnje državno prvenstvo v gorsko hitrostnem avtomobilizmu. Slovenski vozniki se odpravljajo na gostovanje v Avstrijo, kjer bo v štajerskem Rechbergu od danes do nedelje na mednarodni dirki tekmovalo tudi 21 slovenskih voznikov, med njimi tudi najhitrejši trije lanske sezone Milan Bubnič, Matevž Čuden in Peter Marc ter nekdanji evropski prvak Aleš Prek. Za prvenstvo šteje osem dirk, pri nas bodo junija na Gorjancih, avgusta v Lučinah in v začetku septembra v Ilirski Bistrici.


Najbolj brano