81 terjatev do Tomosa

Upniki propadlega Tomosa so prijavili 81 terjatev. Stečajni upravitelj bo imel za njihov preizkus čas do 3. junija. Koprsko okrožno sodišče je namreč rok za preizkus terjatev podaljšalo za en mesec.

Proizvodnja  mopedov je v zadnjih mesecih lanskega leta  obstala, 
januarja letos pa je Tomos pristal v stečaju.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Proizvodnja mopedov je v zadnjih mesecih lanskega leta obstala, januarja letos pa je Tomos pristal v stečaju.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Ob stečaju Tomosa - ta je se je začel v prvih dneh januarja na predlog enega izmed zaposlenih - je brez službe ostalo osem delavcev. Kot vsi ostali upniki - med njimi sta tudi Hidria in SID banka - so morali terjatve prijaviti do 3. aprila.

Stečajnemu upravitelju so upniki pravočasno prijavili 81 terjatev. Ker gre v nekaterih primerih za kompleksnejše terjatve, je stečajni upravitelj koprsko okrožno sodišče zaprosil, naj mu podaljša rok za njihov preizkus. Sodišče je za novi rok določilo 3. junij.

Med večjimi upniki Tomosa - družbo je konec leta 2015 kupil podjetnik Iztok Pikl - sta tudi Hidria in SID banka. Proizvodnja mopedov je potekala v prostorih, ki jih je Tomos najel od Hidrie. Ostal ji je dolžan kar nekaj mesečnih najemnin in to terjatev je Hidria prijavila. Še vedno pa ne more uporabljati teh prostorov in tudi o tem se s stečajnim upraviteljem še dogovarjajo.

Hidria čaka na svoje prostore v Kopru

Drugi neporavnani računi so se nanašali na licenčnine za uporabo blagovne znamke Tomos. Piklovo podjetje je ni redno plačevalo in zato mu je Hidria že lani marca prepovedala uporabo imena te blagovne znamke.

Bo SID banka dobila svoj denar?

Med upniki Tomosa je tudi Slovenska izvozna družba (SID). Leta 2017 je Tomosu odobrila 550.000 evrov posojila, da bi tako spodbudili oziroma omogočili nov razvoj poslovanja in ohranitev blagovne znamke. Prav zato bi Tomos glavnico začel vračati šele leta 2023. Kredit je zavarovan z različnimi zavarovanji. SID banka upa, da bo terjatev dobila poplačano iz zastavljenega premoženja stečajnega dolžnika. Že kmalu po začetku stečaja so v SID banki napovedali, da bo vzporedno potekala tudi izterjava iz zavarovanj kredita, ki sta jih zagotovila poroka - Iztok Pikl in njegovo podjetje MPO Moto.

Tomos nekdanjim zaposlenim dolguje vsaj tri plače in regres, v nekaterih primerih tudi jubilejne nagrade. Plače in regres bodo po vsej verjetnosti dobili, saj gre za prednostne terjatve. Vprašanje pa je, kako bo z odpravninami in terjatvami, ki sodijo med navadne. Stečajna masa bo namreč po ocenah dokaj skromna. Odvisna bo tudi od uspešnosti izterjave terjatev od tistih, ki so denar dolgovali Tomosu. Stečajni upravitelj je sicer že začel z izterjavo terjatev od Tomosovih upnikov, a postopki še potekajo.


Najbolj brano