V Vipavi je 800 ljudi ostalo brez zdravnika

“Ostal sem brez zdravnika, nova zdravnica ne vpisuje več, zdaj bi moral v Ajdovščino,” je bil včeraj jezen eden od številnih Vipavcev, ki so po upokojitvi družinskega zdravnika čakali na novega. A zdravnica, ki je s ponedeljkom prevzela drugo ambulanto v Vipavi, je imela že pred prihodom več kot 2000 pacientov, zato je sprejela le približno sto novih in ne opredeljuje več.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Težave z drugim zdravnikom družinske medicine v Vipavi se še kar nadaljujejo in jim ni videti konca. Potem ko se je konec leta upokojil dolgoletni zdravnik in je bila ena od dveh ambulant v Zdravstveni postaji Vipava začasno zaprta, situacijo pa je delno reševala preostala zdravnica, so številni Vipavci nestrpno pričakovali 15. april in napovedan prihod druge zdravnice. Marsikdo, tako kot naključni mimoidoči, se v tem času ni opredelil za enega od razpoložljivih zdravnikov v zdravstvenem domu v Ajdovščini, saj je pričakoval, da bo zdravnika tudi v prihodnje imel v Vipavi.

Zdravnica z 2000 pacienti ni rešitev

Kot smo uspeli izvedeti, so nekateri v ponedeljek tudi več ur čakali pred ambulanto, ki jo je prevzela zdravnica Barbara Krajnik Kete, a zaman, saj jim je zdravnica, ki je medtem sprejemala naročene paciente, sporočila, da ne opredeljuje več. Tako obvestilo je tudi na vratih ambulante, na katerem zdravstveni dom obvešča paciente, da se zdravniku lahko opredelijo v Zdravstvenem domu Ajdovščina, in sicer za zdravnico Veroniko Rupnik, vpis pa je mogoč v ambulanti zdravnice Simone Samide. Obvestilo o ostalih zdravnikih, ki še vpisujejo, visi na oglasni deski na pročelju zdravstvene postaje.

Drevi svet zavoda

Svet Zdravstvenega zavoda Ajdovščina se bo prav danes zvečer seznanil s prijavami, ki so prispele na razpis za direktorja in predvidoma že podal svoje mnenje.

Ogorčenje občanov je razumljivo, je dejal vipavski župan Goran Kodelja. Kot je povedal, je o problematiki že v ponedeljek govoril z zdravnico. Prepričan je, da je prvi dan službe v Vipavi opravila korektno in profesionalno. “Kljub veliki gneči je sprejela vse paciente, ki so potrebovali pregled, na svojo listo je vpisala približno sto novih, ni pa mogla vpisati vseh, ki so to želeli, ker je po številu opredeljenih pacientov, ima jih več kot 2000, med najbolj obremenjenimi v zdravstvenem domu. Problem ni pri njej niti pri ostalih zdravnikih, ki so, to verjamem, preobremenjeni. Problem je v organizaciji dela. V trenutni situaciji, ko je v Zdravstvenem domu Ajdovščina na razpolago manj zdravnikov, kot bi jih potrebovali, idealne rešitve ni. Zato bi morali sprejeti tisto, ki je najmanj slaba od vseh možnih.”

“Ljudje imajo občutek, da se norčujejo iz njih”

Kodelja je jasen in odločen: “Odločitev, da po štirih mesecih v Vipavo prerazporediš zdravnico, od katere ima med vsemi zdravniki v zdravstvenem domu samo še en zdravnik več opredeljenih pacientov, ni rešitev. Ravno nasprotno. Iz problema delajo še večji problem, ker imajo ljudje občutek, da se nekdo norčuje iz njih,” je kritičen Kodelja.

2047

opredeljenih pacientov ima družinska zdravnica, ki je prevzela drugo ambulanto v Vipavi

Napovedal je, da bo občina od vodstva zdravstvenega doma še naprej zahtevala, da ustrezno poskrbi za paciente, ki so po upokojitvi prejšnjega ostali brez svojega stalnega zdravnika. “Če ne prej, računam, da bo ta problem rešen s prihodom novega direktorja. Kandidata, ki v fazi potrjevanja ne bo obljubil, da bo problem rešil takoj, to pomeni, da bodo pacienti, ki so ostali neopredeljeni, razporejeni v najkrajšem času in to v Vipavi, ne bomo potrdili.”

V ZD Ajdovščina so se zavili v molk. Direktorica Boža Ferfolja, ki s tega položaja odhaja konec maja, je odsotna, v.d. strokovne vodje Martina Terbižan Rupnik, ki je to nalogo znova prevzela v ponedeljek, pa nas je za pojasnila usmerila k direktorici.


Najbolj brano