Žbogar kapetan slovenske ekipe v nastajajočem jadralskem SP

Najboljši slovenski jadralec v zgodovini Vasilij Žbogar je bil med dvajseterico kapetanov ekip iz vsega sveta, ki so v Olimpijskem muzeju v Lozani danes predstavili jadralno prvenstvo zlatega pokala, ki naj bi po vzoru svetovnega prvenstva v nogometu določilo najboljšo jadralno nacijo na svetu. Prvo tekmovanje načrtujejo septembra in oktobra 2021.

Vasilij Žbogar Foto: Zdravko Primožič/FPA
Vasilij Žbogar Foto: Zdravko Primožič/FPA

LOZANA > Na tekmovanje bodo povabljene vse članice svetovne jadralne zveze (Isaf), 48 pa se jih bo na koncu kvalificiralo za finalni del. Odprtje prvenstva bo v Olimpijskem muzeju v Lozani, kvalifikacijski del tekmovanja bo potekal v Grandsonu na Neuchatelskem jezeru, finalni del pa v Lozani na Ženevskem jezeru.

V vsaki enajstčlanski ekipi bodo lahko le predstavniki ene države, je povedal športni direktor tekmovanja Mateusz Kusznierewicz, olimpijski zmagovalec v razredu finn leta 1996 v Atlanti. Prijavljenih je že 41 držav, načrtujejo pa, da jih bo skupaj okrog 100. Karbonska jadrnica je dolga 47 čevljev, štiri so že narejene, in so podobne ter nekoliko večje od tudi pri nas poznanih RC44.

"Tudi sam sem že razmišljal o podobnem konceptu tekmovanja. Da se čuti tudi moštveni duh, gre pa za klasične jadrnice, vse bodo enake in enajstčlanske, zato bodo odločali jadralci in ne tehnologija. Vse države bodo imele enako število treningov. Toda pokal bo več kot zgolj tekmovanje, pomembna bo organizacija, priprave in trening. Pomembno vlogo bo igral tudi nacionalni ponos. To bo lepa priložnost, da jadranje predstavimo širši publiki in okrog državne zastave zgradimo močno ekipo," je dejal Vasilij Žbogar, ki je osvojil dve srebrni in bronasto olimpijsko medaljo.

Poleg medalj na velikih tekmovanjih v olimpijskih razredih laser in finn je bil občasno tudi v vlogi taktika na eni izmed najbolj tehnično dovršenih jadrnic Esimit Europi 2, ki je bila nepremagana na 39 tekmovanjih. Na OI v Riu de Janeiru je bil izvoljen v mednarodno športno komisijo jadralcev, po končani športni poti pa je med drugim postal vodja strokovnega sveta in trenerjev v Slovenji ter trener ekipe v laserju na Irskem. Pa tudi član strokovnega sveta za tekmovalni šport Olimpijskega komiteja Slovenije.

Žbogar se tudi ne boji, da ne bi zmogel sestaviti močne slovenske ekipe za ligo zlatega pokala. "Res da je Slovenija majhna država, toda je zelo uspešna tudi v jadranju. Imamo medalje z olimpijskih iger, svetovnih in evropskih prvenstev. Prvake v dvobojevanju, uspešne jadralne projekte, navdušene jadralce, vrhunske oblikovalce in izdelovalce jadrnic. Potrudil se bom, da bom v ekipo povabil vse najboljše, kar premoremo, tako mlade jadralce kot izkušene, da bomo tako uspešno predstavili naš narod," je dodal Žbogar.

Kljub obilici zadolžitev ga je k sodelovanju pritegnila ideja zlatega pokala, da odločajo jadralci ene nacionalnosti na vodi ter bo poskusil združiti vse najboljše, kar slovensko jadranje premore. Za skupne treninge se že dogovarja z nekaterimi državami, vadba pa bo potekala tudi v Slovenji s Čehi in Madžari. Dejal je, da se pri nas že sedaj lahko dobijo podobne jadrnice, kot bodo na zlatem pokalu, ter da je zato že zdaj mogoče začeti z vadbo. Sam pa bo med drugim začel tudi z zbiranjem sponzorjev, saj bodo morali biti člani posadke za tako dolgo časovno obdobje plačani.

"To bo tekmovanje, ki smo ga v jadranju pogrešali, v katerem bodo pomembni jadralci in ne tehnologija. Tekmovalni format dvobojev posameznih držav je tudi atraktiven, gotovo bo privabil veliko pozornosti povsod po svetu," pa je menil legendarni Paul Cayard. Kapetan ekipe ZDA je bil med drugim že zmagovalec pokalov Louis Vuitton in Whitbread ter veteran najstarejšega športnega pokala na svetu, jadralnega pokala Amerike, kjer je nastopil sedemkrat. Dvakratni udeleženec OI je bil tudi sedemkrat svetovni prvak, leta 1988 je bil prvi v razredu zvezda in je že član jadralnega hrama slavnih.


Najbolj brano