Drill: “V rapu moraš biti iskren. Če ljudje vidijo, da nakladaš, ne boš uspel.”

Javnosti se predstavlja kot Drill. 27-letni izolski raper Andrej Bučar se je z glasbo začel ukvarjati že v osnovnošolskih klopeh. Ker je celotna družina glasbeno obarvana, je, kot pravi, že kot deček vedel, da bo tudi njega potegnilo v glasbene vode. Na svoji glasbeni poti je dal skozi že marsikaj. Čeprav je bilo težko, ni obupal. Danes s svojimi komadi ne trese samo slovenske Istre, ampak kar celotno Slovenijo.

Izolski raper Andrej Bučar alias Drill s svojimi besedili vedno znova  
udari v polno. Foto: Alan Bučar Vukšić
Izolski raper Andrej Bučar alias Drill s svojimi besedili vedno znova udari v polno. Foto: Alan Bučar Vukšić

Vzdevek mu je nadel prijatelj iz otroških let. “Bili smo v petem razredu, ko smo že rapali,” se svojih začetkov spomni Andrej Bučar in pojasni, da je ideja o imenu sprva temeljila na “Bolanem doktorju”: “Moral bi biti Dr. Ill - Bolani doktor. Tega se je domislil prijatelj, ko sva bila stara deset let. A vsi so začeli brati Drill. In zdaj sem pač Drill,” z gromkim smehom opiše anekdoto o svojem umetniškem imenu, ki ga spremlja skozi leta glasbene kariere, in doda: “Še nekaj izpeljank je bilo. Ena zanimivejših je bila The Reel - Ta pravi. A obdržal se je Drill.”

Nastopal je za burek in jogurt

Zase pravi, da je eksploziven. Ima svoje mnenje in prav to je tisto, kar ga ločuje od drugih. Tudi ko je bilo težko in ni imel prave podpore, ni odnehal. Prav zato je danes tu, kjer je. “V zadnjih desetih letih sem v svoje delo vložil veliko truda. Na začetku smo nastopali za burek in jogurt. Kasneje smo z nastopom zaslužili mogoče sto evrov, ki smo jih, kakopak, pustili na prvi bencinski črpalki. Ni bilo enostavno, a nisem odnehal,” o krutih začetkih na slovenski glasbeni sceni spregovori Drill.

“Pri ustvarjanju sem samostojen in to si želim ohraniti, četudi bi to pomenilo, da me ne bo več nikjer na glasbeni sceni. Enostavno se mi ne zdi pošteno, da ti kdo soli pamet, kako moraš delati.”

Danes je drugače. Nastopa po vsej Sloveniji, klubi so na dan njegovega koncerta nabito polni. S svojo glasbo in predvsem besedili širi svoje razmišljanje. Vedno je glasnik svojih prepričanj. “Nisem ovca, kot je marsikdo danes.” Nenazadnje lahko to poslušalec razbere tudi iz njegovih komadov. “Vedno bom sam svoj šef. Pri ustvarjanju sem samostojen in to si želim ohraniti, četudi bi to pomenilo, da me ne bo več nikjer na glasbeni sceni. Enostavno se mi ne zdi pošteno, da ti kdo soli pamet, kako moraš delati,” pove brez dlake na jeziku in doda, da bo vedno ustvarjal tisto, kar se mu bo zdelo zanimivo. “Da sem tu, kjer sem, ni naključje. Očitno je, da nekaj počnem prav. Ravno zato ne želim veliko spreminjati. A to ne pomeni, da nisem odprt za nove izzive. Če bom kdaj čutil, da lahko naredim dober operni komad, bom pač rapal ob operi. To je to. Glasba to dopušča.”

Uporniški bes ga je prevzel

“Ko zdaj razmišljam o tem, je tudi meni fascinantno,” na vprašanje, kako se je znašel v raperskih vodah, odgovori Drill in nadaljuje: “Ko sem bil mlajši, sem veliko poslušal Linkin Park, pa Limp Bizkit ... Uporniška glasba, ki se je v tej zvrsti vrtela, me je pritegnila. Še kot otroku se mi je uporniški bes dopadel.”

Uporništvo je zaznamovalo tudi precej njegovih avtorskih komadov. “Spomnimo se Kurta Cobaina in Nirvane: polomljene kitare, bes na odru, kriki … Ti glasbeniki so bili frajerji. Vsi moji prijatelji so jih poslušali,” pove Drill in opiše, kdaj je “padel” v rap: “Prve raperske komade smo pobirali s prijateljevega računalnika. In tu se je zgodila ta ljubezen do rapa. Začeli smo s slovenskimi raperji. Do nas so nekako prišli komadi Ali Ena, Klemna Klemna .… Pa seveda Eminema, ki je takrat doživljal svoj vzpon.” Pri enajstih letih je po ogledu filma 8 milj, kjer je imel glavno vlogo prav Eminem, začutil, da si želi rapati. “Bil sem tako navdušen nad filmom, da sem že na avtobusu na poti domov nekaj pisal in ustvarjal,” se spomni svojih glasbenih začetkov.

Prvi nastop, komad in številni albumi

“Prvi komad je nosil naslov Stil. Spomnim se rim, ki so bile res čisto osnovne. Vsaka zadnja beseda je bila na črko a,” se zasmeje. Je pa takrat s svojim dobrim prijateljem iz otroštva Nandinom naredil še nekaj komadov. “Mislim, da sva drug drugemu pisala komade. Takrat smo bili vsi precej zeleni,” še doda. Prvič je s svojo avtorsko pesmijo nastopil pred 50 ljudmi v izolski Osnovni šoli Vojke Šmuc. “Mislim, da je bilo za dan šole. Zbrali so se vsi predstavniki razredov, skupaj z Dpekom, sicer mojim dobrim prijateljem, pa sva naredila komad Rest in chaos in ga pred vsemi odrapala.”

Drill je doslej izdal že štiri albume: leta 2010 je izšel njegov prvi solo album Vokalni dirigent, tri leta kasneje Nuklearna zima, sledila je Tramontana besed (2015), ki je njegov najbolj uspešen album, lani pa še Ribolov z dinamitom. V kratkem bo luč sveta ugledal še njegov peti album. Že vsa leta uspešno sodeluje z Denisom Beganovićem, Teom Collorijem, Erikom Krambergerjem in drugimi domačimi glasbeniki. “Vsi ti fantje si zaslužijo pohvalo, saj so glasbi zares predani. Z njimi mi je v veselje sodelovati.”

Družina in ulica

Priimek Bučar je primorski glasbeni sceni že znan. “Mojega sorodnika Rudija Bučarja poznajo tako rekoč vsi. Vedno sem ga imel za vzornika, saj je odličen v tem, kar dela. Moja mama je igrala klavir. Tudi teta Tanja je prisotna v glasbi. Dejansko smo vsi tako ali drugače povezani z glasbo,” o svoji družini, ki ji glasba pomeni precej, spregovori Drill. Spomni se, da je še kot majhen deček prepeval pesmi Marte Zore: “Da sem že kot otrok pel njeno pesem Še si tu, veliko pove. Petje, melodija in glasba nasploh so del mene.”

Veliko glasbene podlage mu je dala družina, a tudi na ulici se je naučil marsikaj. Danes eden najbolj priznanih slovenskih raperjev poudarja, da je prav na ulici spoznal hip hop. “V osnovni šoli smo začeli z rapom - gangsterskim, srbskim, hrvaškim … In seveda nadaljevali tudi v srednji pomorski šoli v Portorožu.”

“Ulica ti da veliko, nasploh v tvojem domačem kraju. Z ulico sem dobil svojo identiteto. Vem, kdo in kaj sem! V rapu moraš biti iskren. Če ljudje vidijo, da nakladaš, ne boš uspel,” pove in nekaj puščic nameni ostalim glasbenim zvrstem, kjer sta v ospredju, kot pravi, mir in ljubezen: “Z ljubeznijo in mirom ni nič narobe. A v rapu si velikokrat postavljen pred dejstva. Tega v ostalih glasbenih zvrsteh ni čutiti. Rap je zvrst, ki jo moraš včasih tudi braniti.”

Kot pravi, si želi živeti polno življenje. “Ne želim si življenja v ustaljenih tirnicah. Prav zato živim za danes, ne za jutri. Sem umetnik od svojega rojstva in z vsakim nastopom bolj ugotavljam, da je to moj smisel življenja.”


Najbolj brano