“Vse se je začelo s poslušanjem Tajči”

30-letni Samo Vovk iz Senožeč je vsestranski glasbenik, ki deluje na različnih področjih ter sodeluje z vidnejšimi slovenskimi a cappella zasedbami.

Samo Vovk je vesel, da njegovo glasbo izvajajo na več koncih 
sveta.   Foto: Jernej Lasič
Samo Vovk je vesel, da njegovo glasbo izvajajo na več koncih sveta.  Foto: Jernej Lasič

Samo Vovk je za mednarodno uveljavljeno vokalno skupino Perpetuum Jazzile napisal več kot 30 aranžmajev. Z avtorsko skladbo Ta na Solbici je ženski pevski zbor Carmen Manet zmagal na evrovizijskem zborovskem tekmovanju leta 2017. Inštrumentalno avtorsko glasbo Vovk ustvarja tudi s partnerko, violistko Barbaro Grahor. Razpet je med Münchnom, kjer trenutno živi z njo, in Ljubljano. Pevec, kitarist, aranžer, producent in glasbeni vodja različnih zasedb ima razkošen curriculum vitae, iz katerega smo v pogovoru z njim izluščili le nekatere izstopajoče zgodbe in uspehe.

“Vse se je začelo doma z videorekorderjem, ko sem kot dveletni otrok ure in ure poslušal Tajči,” se spominja. Pri štirih letih ga je oče naučil nekaj akordov na kitaro, sledil je vpis v Glasbeno šolo Postojna, kjer je zaključil pet razredov kitare pri Nataši Črnugelj. “Nižje glasbene šole nisem končal, ker sem se tedaj vpisal na Škofijsko gimnazijo v Vipavo in mi ni uspelo uskladiti urnikov. Šolanje sem nadaljeval na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, kjer sem začel tudi peti v a cappella zasedbi A-kamela in pri Perpetuum Jazzile.”

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma drevi ob 20. uri bodo zazvenele priredbe in skladbe Sama Vovka z več zasedbami.

Ker so pri slednjem zboru potrebovali aranžmaje, jih je preprosto začel ustvarjati. “Najprej samo ljubiteljsko, a kmalu je to preraslo v nekaj, od česar zdaj živim,” pripoveduje Vovk, ki je po treh letih opustil študij arhitekture in se posvetil zgolj glasbi. V številnih priredbah se je najprej navdihoval pri zvoku skupin The Real Group in The Swingle Singers, zadnje obdobje pa ga z ritmičnimi elementi in akordi navdušuje ameriška jazz-funk skupina Snarky Puppy. Najprej je ustvarjal po posluhu, kasneje pa po naključju spoznal Jako Puciharja: “Povabil me je na svoja predavanja na Akademiji za glasbo Ljubljana in tam sem se v resnici tudi naučil pisanja aranžmajev. Ti morajo biti poslušljivi za širše občinstvo, hkrati pa morajo imeti umetniško vrednost, torej morajo lepo zveneti, morajo biti preprosti in predvsem izvedljivi.”

Jazz petja se je učil pri mentorici Maji Bevc in na različnih delavnicah vokalne glasbe s priznanimi tujimi mentorji. Obsežen je tudi seznam njegovih uspehov glasbene produkcije za različne pesmi in zgoščenke Perpetuum Jazzile (dvojni CD album Both Sides, singli Maček Muri, Canzone per te, Od višine se zvrti, Footloose), vokalni band Kreativo, vokalno skupino ELUM, Abend, zbor Carmen Manet (CD Apollo 18). Leta 2014 je za več kot leto prevzel tudi glasbeno vodstvo in sodelovanje v umetniškem timu Perpetuum Jazzile. Z Barbaro Grahor je leta 2017 osnoval jazz projekt Jazzlice za zbor, soliste in godalni kvartet, v okviru katerega je v jazz, blues in gospel žanru nastalo devet aranžmajev starih božičnih slovenskih skladb in dve avtorski božični skladbi.

Posebno mesto v njegovem opusu ima skladba Ta na Solbici, s katero je zbor Carmen Manet osvojil najvišjo nagrado na prvem tekmovanju Eurovision Choir of the Year 2017. Kasneje so jo različni zbori izvedli tudi na Norveškem, Poljskem, v ZDA, Tajvanu, letos pa je bila tudi uvrščena v program dekliškega zbora Sv. Stanislava Ljubljana za koncertno turnejo po ZDA ter za nastop na Nacionalni konferenci ameriških dirigentov ADCA v Kansas Cityju, kjer je zbor nastopil kot eden od redkih evropskih sestavov.

Na pestri glasbeni poti Sama Vovka je še veliko izjemnih mednarodnih nagrad, a ga bolj kot vsa priznanja zanima glasba sama: “Boj kot vse te fizične nagrade mi je pomembno, da mojo glasbo izvajajo po vsem svetu.”  


Najbolj brano