Nobena vrata niso popolnoma varna

Spletne prevare postajajo v zadnjem času nekaj samoumevnega, zato je prepričanje, da “se meni kaj takega ne more zgoditi”, povsem napačno. Vsak, ki uporablja računalnik, je lahko tarča spletnih goljufov, poudarjajo računalniški strokovnjaki in dodajajo, da posameznikom noben nameščen protivirusni program ali druga oblika varnostne opreme ne bo zagotovila popolne varnosti pred zlonamernimi vdori. Rešilo jih bo le znanje in njihovo ostro oko, ki bo prepoznalo, da je neznano sporočilo v njihov elektronski poštni nabiralnik prispelo s sumljivega elektronskega naslova.

Tuji goljufi so si tokrat za svoje tarče na Primorskem izbrali predvsem podjetja. Pri tem niso izbirali le enega področja, na katerem delujejo, ampak so z izsiljevalskimi virusi in direktorskimi goljufijami napadli različna mala in srednja podjetja na Goriškem. V minulih mesecih je zato kar nekaj tamkajšnjih zaposlenih na lastni koži spoznalo, kakšne oblike so elektronska sporočila, bolj znana kot direktorske goljufije, ki so se v letošnjem letu pojavila že v drugačni izpeljanki kot lani. Ker pa so se nekateri zaposleni v izbranih podjetjih pustili zmesti in so odprli spletno pošto z okuženo priponko, so 'za kazen' ostali brez svojih podatkov.

Podatki, s katerimi operirajo podjetja, ostanejo zaklenjeni, zato je tudi poslovanje napadenih podjetij oteženo ali ogroženo.

Razsežnosti tovrstnih vdorov neznancev iz tujine v baze podatkov podjetij so težko opisljive in izmerljive, še posebej težko je določiti škodo, ki je pri tem nastala, saj je v vseh primerih ne morejo opisati v evrih. V zbirke podatkov, ki ostanejo napadenemu podjetju nedostopne, in njihove vsebine so zaposleni vložili veliko truda, časa, energije in znanja. Tega pa ni mogoče pretvoriti v denarni znesek. Podatki, s katerimi operirajo podjetja, ostanejo zaklenjeni, zato je tudi poslovanje napadenih podjetij oteženo, ogroženo ali onemogočeno.

“Ne nasedajte!”, je zato osrednje sporočilo računalniških strokovnjakov in kriminalistov, ki svarijo pred nevednostjo uporabnikov elektronske pošte. Svetujejo še, naj vsakršno sporočilo, ki zahteva podatke za denarno nakazilo, spregledajo, vzamejo naj si raje nekaj časa in svoje podatkovne baze shranijo na drugo lokacijo.

Ker niti vrata trezorja niso popolnoma varna pred vdori nepridipravov, je le razum tisti, ki lahko prepreči zlonamerno potezo spletnih goljufov.


Preberite še


Najbolj brano